SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testünk építőkövei

Családinet [cikkei] - 2006-03-03
Ha nem szeretnél folyton diétázni, viszont fontosnak tartod, hogy kiegyensúlyozottan étkezz, tudnod kell, mely tápanyagból mennyit igényel a szervezeted. Nézzük az alapokat. Mennyi kell fehérjéből, szénhidrátból és zsírsavakból?
Testünk építőkövei

FEHÉRJE

Miért kell?
A fehérje létfontosságú elem, amelyre szükség van szervezeted normális működéséhez. Segít az enzimek és hormonok előállításában, megőrzi a folyadékegyensúlyt a szervezetben, és fontos szerepe van az antitestek termelésében egy esetleges fertőzéskor. Ráadásul izmaid növekedésében is főszerepet kap.

Mennyit?
Napi kalóriabeviteled 10–30%-a származzon sovány fehérjéből. Ha rendszeresen túl sok fehérjét fogyasztasz (napi kalóriamennyiséged 35%-ánál többet), túlterhelheted a vesédet.

A legjobb fehérjeforrások: tojásfehérje, bőr nélküli szárnyasok, sovány vörös húsok, zsírszegény tejtermékek, hüvelyesek, tofu.

SZÉNHIDRÁT

Miért kell?
A test elsődleges energiaforrása, ennek megfelelően domináns szerepet játszik a táplálkozásban. Alapvetően két fajtája létezik: egyszerű és összetett. A különbség közöttük az, hogy az egyszerű cukrok rövid idő alatt megemelik a vércukorszintet, de hamar hagyják is visszaesni, míg az összetett szénhidrátok – a keményítő és a cellulóz – lassabban emelnek a vércukorszinten, de hosszabb ideig fent tartják.

Mennyit?
Napi kalóriabeviteled 40–60%-a származzon szénhidrátokból. Ennek fedezésére igyekezz elsősorban összetett szénhidrátokat fogyasztani.

A legjobb források: barnarizs, teljes árpa, vadrizs, teljes kukorica, teljes búza, zabpehely, köles, hajdina, rozs. 

ZSÍRSAVAK

Miért kell?
A telítetlen zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal mérsékelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása megfiatalít, ráadásul a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is kell.

Mennyit?
Napi kalóriabeviteled 20–30%-át jelentse a zsír. Törekedj arra, hogy ennek 5–10%-a többszörösen telítetlen zsírsavból származzon.

A legjobb zsírforrások: olajos tengeri halak (tonhal, lazac, szardínia, szardella), dió, len, szójababolaj, olajbogyó, olívaolaj, mogyoró, földimogyoró, avokádó.

www.holgyvilag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja