SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magas koleszterinszintről

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-03
Magyarországon a legtöbb halálesetet a rákbetegség, valamint a szív-és érrendszeri problémák okozzák.

A koleszterin nem rossz, bármennyi problémát is okozhat. Magas szintje könnyen vezethet szív-és érrendszeri problémák kialakulásához, ugyanakkor megfelelő mennyiségben elengedhetetlen az emberi szervezet helyes működésében. Jelenléte természetes minden sejtben, sőt, az agyvelő szöveteiben is. Olyan vegyületek képződnek belőle, melyek nélkülözhetetlenek a hormontermelésben, a sejtfelépítésben, a D-vitamin kialakításában. Az epesav is koleszterinből képződik. Gyermekkorban fontos szerepet játszik az agy helyes fejlődésében, felnőttek szervezetében pedig az idegsejtek működéséhez szükséges.

A magas koleszterinszintre való hajlam örökölhető, de könnyen kivédhető a megfelelő étrend kialakításával. A legtöbb koleszterin táplálkozás során kerül be szervezetünkbe. A magas zsírtartalmú ételek, leginkább a vaj, csukamájolaj, zsír, zsíros húsok elkerülésével a koleszterinszint lényegesen csökkenthető. A növényi szterinek csökkentik a koleszterinszintet. A kevesebb mennyiségű koleszterin felvételt a máj korrigálja, így az értékek a normál határon belül maradnak.

Ma már számtalan, telítetlen zsírsavakban gazdag margarin kapható, melyek segítenek a vérzsír szintjének csökkentésében. Bár az öröklötten magas koleszterinszint szív- és érrendszeri problémákat okozhat, amerikai kutatók szerint az agy működésére serkentően hat. A vizsgálatok szerint jobb emlékezőtehetséget és koncentrálóképességet biztosít.

A jó és a rossz koleszterin

Szinte mindenki hallhatta már a kifejezést a jó és a rossz koleszterinről. A rossz, vagy az LDL szállító a májból szállítja a szervezetbe a koleszterint, míg a HDL, vagyis a jó, visszaviszi a májba a fölösleget, majd a májon és a beleken keresztül történik meg annak kiválasztása. Az LDL által szállított koleszterin, ha túl nagy mennyiségű, lerakódik az erekben.
Alapvetően mindenki más és más koleszterinszinttel rendelkezik, függően a táplálkozástól, szervezete működésétől, és öröklött tulajdonságaitól. A legfontosabb érték nem maga a HDL vagy LDL (pl. egy leleten), hanem azok aránya.

Helyes táplálkozás

A kalóriadús magyar konyha egyik alapköve lehet a magas koleszterinszint kialakulásának. A hagyományos ételek legnagyobb része tápláló és kalóriadús, ugyanakkor túl sok zsírt tartalmaz, még ha ez az éteken nem is látszik. A zsíros rántással készített főzelék mellé kínált zsírban gazdag sült hús máris megemeli a koleszterinszintet. Nem szükséges a zsiradékok teljes elhagyása, csupán megfelelő mértékben kell azt használni.

A legtöbb zsírt tartalmazó étel összetevője helyettesíthető, átalakítható, margarinok, étkezési keményítő segítségével. Az állati eredetű zsiradék telített zsírsavakat tartalmaz, mely magas koleszterinszinthez, érrendszeri problémákhoz vezethet. A növényi eredetű olajok, margarinok azonban telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében, emellett az érfalnak is védelmet nyújtanak. A csíraolajok megvédik a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól, emellett vitamintartalmukkal erősítik a szervezetet.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

A 21. században az egyik legnagyobb egészségügyi veszély az inzulinrezisztencia, amely nem csak önmagában jelent problémát, de jelentősen emeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a zsírmáj, a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és az elhízással összefüggő daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő elszántsággal és szakmai iránymutatással az állapot visszafordítható lehet.

Tragédia Zalaszentgróton: összecsomózott lepedőkön próbált leereszkedni a 14 éves lány a 4. emeletről

Egy emberként gyászolja Zalaszentgrót a 14 éves Viktóriát, aki tragikus körülmények között vesztette életét.

Súlyos iskolai zaklatás: öngyilkosságot kísérelt meg egy mohácsi kislány

Öngyilkossági kísérletet hajtott végre egy nyolcadikos mohácsi kislány, miután osztálytársai rendszeresen csúfolták. A Tények riportja szerint a gyermeket külseje miatt érte folyamatos bántalmazás, ami annyira megviselte, hogy végül felvágta az ereit és hipót ivott.

Vajna Tímea béranya segítségével lett édesanya, és már úton van a második baba is

Évekig tartó küzdelem után béranya segítségével megszületett Palácsik-Ráthonyi Tímea első gyermeke, és már úton van a második baba is.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja