A magas koleszterinszintről
A koleszterin nem rossz, bármennyi problémát is okozhat. Magas szintje könnyen vezethet szív-és érrendszeri problémák kialakulásához, ugyanakkor megfelelő mennyiségben elengedhetetlen az emberi szervezet helyes működésében. Jelenléte természetes minden sejtben, sőt, az agyvelő szöveteiben is. Olyan vegyületek képződnek belőle, melyek nélkülözhetetlenek a hormontermelésben, a sejtfelépítésben, a D-vitamin kialakításában. Az epesav is koleszterinből képződik. Gyermekkorban fontos szerepet játszik az agy helyes fejlődésében, felnőttek szervezetében pedig az idegsejtek működéséhez szükséges.
A magas koleszterinszintre való hajlam örökölhető, de könnyen kivédhető a megfelelő étrend kialakításával. A legtöbb koleszterin táplálkozás során kerül be szervezetünkbe. A magas zsírtartalmú ételek, leginkább a vaj, csukamájolaj, zsír, zsíros húsok elkerülésével a koleszterinszint lényegesen csökkenthető. A növényi szterinek csökkentik a koleszterinszintet. A kevesebb mennyiségű koleszterin felvételt a máj korrigálja, így az értékek a normál határon belül maradnak.
Ma már számtalan, telítetlen zsírsavakban gazdag margarin kapható, melyek segítenek a vérzsír szintjének csökkentésében. Bár az öröklötten magas koleszterinszint szív- és érrendszeri problémákat okozhat, amerikai kutatók szerint az agy működésére serkentően hat. A vizsgálatok szerint jobb emlékezőtehetséget és koncentrálóképességet biztosít.
A jó és a rossz koleszterin
Szinte mindenki hallhatta már a kifejezést a jó és a rossz koleszterinről. A rossz, vagy az LDL szállító a májból szállítja a szervezetbe a koleszterint, míg a HDL, vagyis a jó, visszaviszi a májba a fölösleget, majd a májon és a beleken keresztül történik meg annak kiválasztása. Az LDL által szállított koleszterin, ha túl nagy mennyiségű, lerakódik az erekben.
Alapvetően mindenki más és más koleszterinszinttel rendelkezik, függően a táplálkozástól, szervezete működésétől, és öröklött tulajdonságaitól. A legfontosabb érték nem maga a HDL vagy LDL (pl. egy leleten), hanem azok aránya.
Helyes táplálkozás
A kalóriadús magyar konyha egyik alapköve lehet a magas koleszterinszint kialakulásának. A hagyományos ételek legnagyobb része tápláló és kalóriadús, ugyanakkor túl sok zsírt tartalmaz, még ha ez az éteken nem is látszik. A zsíros rántással készített főzelék mellé kínált zsírban gazdag sült hús máris megemeli a koleszterinszintet. Nem szükséges a zsiradékok teljes elhagyása, csupán megfelelő mértékben kell azt használni.
A legtöbb zsírt tartalmazó étel összetevője helyettesíthető, átalakítható, margarinok, étkezési keményítő segítségével. Az állati eredetű zsiradék telített zsírsavakat tartalmaz, mely magas koleszterinszinthez, érrendszeri problémákhoz vezethet. A növényi eredetű olajok, margarinok azonban telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében, emellett az érfalnak is védelmet nyújtanak. A csíraolajok megvédik a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól, emellett vitamintartalmukkal erősítik a szervezetet.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: