SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magas koleszterinszintről

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-03
Magyarországon a legtöbb halálesetet a rákbetegség, valamint a szív-és érrendszeri problémák okozzák.
A magas koleszterinszintről

A koleszterin nem rossz, bármennyi problémát is okozhat. Magas szintje könnyen vezethet szív-és érrendszeri problémák kialakulásához, ugyanakkor megfelelő mennyiségben elengedhetetlen az emberi szervezet helyes működésében. Jelenléte természetes minden sejtben, sőt, az agyvelő szöveteiben is. Olyan vegyületek képződnek belőle, melyek nélkülözhetetlenek a hormontermelésben, a sejtfelépítésben, a D-vitamin kialakításában. Az epesav is koleszterinből képződik. Gyermekkorban fontos szerepet játszik az agy helyes fejlődésében, felnőttek szervezetében pedig az idegsejtek működéséhez szükséges.

A magas koleszterinszintre való hajlam örökölhető, de könnyen kivédhető a megfelelő étrend kialakításával. A legtöbb koleszterin táplálkozás során kerül be szervezetünkbe. A magas zsírtartalmú ételek, leginkább a vaj, csukamájolaj, zsír, zsíros húsok elkerülésével a koleszterinszint lényegesen csökkenthető. A növényi szterinek csökkentik a koleszterinszintet. A kevesebb mennyiségű koleszterin felvételt a máj korrigálja, így az értékek a normál határon belül maradnak.

Ma már számtalan, telítetlen zsírsavakban gazdag margarin kapható, melyek segítenek a vérzsír szintjének csökkentésében. Bár az öröklötten magas koleszterinszint szív- és érrendszeri problémákat okozhat, amerikai kutatók szerint az agy működésére serkentően hat. A vizsgálatok szerint jobb emlékezőtehetséget és koncentrálóképességet biztosít.

A jó és a rossz koleszterin

Szinte mindenki hallhatta már a kifejezést a jó és a rossz koleszterinről. A rossz, vagy az LDL szállító a májból szállítja a szervezetbe a koleszterint, míg a HDL, vagyis a jó, visszaviszi a májba a fölösleget, majd a májon és a beleken keresztül történik meg annak kiválasztása. Az LDL által szállított koleszterin, ha túl nagy mennyiségű, lerakódik az erekben.
Alapvetően mindenki más és más koleszterinszinttel rendelkezik, függően a táplálkozástól, szervezete működésétől, és öröklött tulajdonságaitól. A legfontosabb érték nem maga a HDL vagy LDL (pl. egy leleten), hanem azok aránya.

Helyes táplálkozás

A kalóriadús magyar konyha egyik alapköve lehet a magas koleszterinszint kialakulásának. A hagyományos ételek legnagyobb része tápláló és kalóriadús, ugyanakkor túl sok zsírt tartalmaz, még ha ez az éteken nem is látszik. A zsíros rántással készített főzelék mellé kínált zsírban gazdag sült hús máris megemeli a koleszterinszintet. Nem szükséges a zsiradékok teljes elhagyása, csupán megfelelő mértékben kell azt használni.

A legtöbb zsírt tartalmazó étel összetevője helyettesíthető, átalakítható, margarinok, étkezési keményítő segítségével. Az állati eredetű zsiradék telített zsírsavakat tartalmaz, mely magas koleszterinszinthez, érrendszeri problémákhoz vezethet. A növényi eredetű olajok, margarinok azonban telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében, emellett az érfalnak is védelmet nyújtanak. A csíraolajok megvédik a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól, emellett vitamintartalmukkal erősítik a szervezetet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja