SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így étkezz, ha magas a koleszterinszinted

Családinet [cikkei] - 2014-03-24
A magas koleszterinszint már egy jó ideje civilizációs betegségnek számít, köszönhetően a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak. A baj ezzel az, hogy ha tartósan a normál tartományon kívül marad az értéke, akkor olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például az érszűkület. Hogy milyen diétával lehet csökkenti a koleszterinszintet, arról Barcza Zsuzsanna, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Nem minden koleszterin rossz

Amikor az ember azt hallja, hogy koleszterin, akkor leggyakrabban negatív előjelet társít hozzá, pedig az igazság az, hogy a szervezetnek bizony szüksége van rá a normális működéséhez. Először is fontos tisztázni, hogy léteznek „jó” és „rossz” koleszterinek: az előbbieket HDL, az utóbbiakat LDL koleszterinnek nevezzük, ami ha túlzott mennyiségben van jelen, akkor az lerakódik az erek falán, súlyos szövődményeket okozva ezzel.

A koleszterin diéta során tehát a lényeg az LDL fogyasztásának mérséklése, ami az alábbiak szerint érhető el:

Növényi eredetű fehérjék

Amennyiben magas a koleszterinszinted, akkor annak hátterében sok esetben az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztása áll. Éppen ezért érdemes előtérbe helyezned a növényi eredetű ételeket, hiszen több tanulmány is kimutatta, miszerint például a szójafehérje csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét és növeli a HDL-ét.

Legjobb növényi eredetű fehérjeforrások: szója, tofu, hüvelyesek, avokádó, spenót, brokkoli

Telítetlen zsírsavak

Bizonyára tudod, hogy a telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon csökkenteni szeretnéd a koleszterinszinted, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltanod, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használd! Természetesen a többszörös telítettségűek is áldásos hatással bírnak, hiszen bár közvetlenül nem csökkentik az LDL mennyiségét, viszont növelik a HDL szintjét!

Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.

Rostok, rostok, rostok

A bőséges rostfogyasztás számos pozitív hatással jár: elősegíti az emésztést, mérsékli a vércukorszintet, méregtelenít, valamint csökkenti koleszterinszintet. Ez mind a vízoldékony, mind pedig a vízben nem oldódó fajtákra igaz, így ha teheted, minden nap fogyassz minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket!

Figyelj oda ételeid elkészítésére

„A diéta során természetesen arra is kell ügyelnie, miként készítjük el az ételeinket, hiszen többek között azzal is ronthatunk az állapotunkon, ha például kisütéshez nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat használunk. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy örökre feledkezzünk meg a rántott ételekről, viszont ezeket lehetőleg egészséges kókuszzsírban, vagy olívaolajban süssük ki, illetve ha lehet, sütésnél használjunk sütőzacskót!”- tanácsolja Barcza Zsuzsanna, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Kérd szakember segítségét

Természetesen a koleszterin diéta egyénre szabott, attól függően, kinél milyen mennyiségben van jelen rossz koleszterin, illetve hogy milyen szövődményeket okozott már. Éppen ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan el tudja készíteni a megfelelő diétát, mellyel kontroll alatt tarthatod a koleszterinszinted, és megelőzheted a további problémák kialakulását.

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó:
tiverylucky - FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja