SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A "hamburgeradó" tényleg népegészségügyi célokat szolgál?

Imre Etelka [cikkei] - 2011-06-27
Az utóbbi időben rengetegen írnak az úgynevezett hamburgeradó bevezetéséről. A tervezet szerint magasabb termékadó sújtja majd - magyarán szólva drágábbak lesznek - azok az ételek, élelmiszertermékeket, italokat, melyek só-, cukor-, vagy energiatartalma meghaladja a tudományos vizsgálatok szerinti egészségügyi határértéket.

Miről is beszélünk?
A gyorséttermek által előállított ételek zöméről, a sóról, a cukorról, a zsiradékokról, az üdítőitalok nagy részéről, a csomagolt édes- és sós süteményekről, rágcsákról, az előre gyártott kész- és félkész ételek jelentős részéről, a levesporokról, -kockákról… igazából ez a lista nézőpont kérdése, szinte végtelen, hogy még meddig növelhető.

Amennyiben elgondolkodunk, rájövünk, hogy a mumusnak kikiáltott terméklista nagyon is bővíthető még, hiszen a tömeges élelmiszergyártásban számtalan termék előállításához kell a termék jellegének megfelelően sót, cukrot, illetve egyéb, a köztudatban egészségtelennek tartott adalékot alkalmazni, ezek hiányában nem lenne biztosítható a zavartalan, tömeges ellátás.

Kijelenthető-e kategorikusan bármely élelmiszerről, vagy élelmiszertermékről, melyet a hatályos jogszabályoknak megfelelően állítottak elő, hogy az egészségtelen, szabad-e ezeket a termékeket egyértelműen felelőssé tenni a lakosság egészségi állapotáért?

Dietetikusként azt vallom, hogy nincs egészségtelen, illetve kifejezetten egészséget károsító étel, élelmiszer, van viszont kerülendő mennyiség. Mindenből! Egyetlen ételféleségre sem mondanám, hogy az a tuti, az aztán igazán megfelelő és egészségvédő, tessék azt fogyasztani bátran és korlátlanul.

Hangoztatom viszont a mértékletességet, a gyakori és kismennyiségű ételfogyasztást, a napi kellő mennyiségű folyadékfogyasztást, a ritka, alkalmankénti nassolást, a mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony, egészségmegőrző hatását, a rendszeres mozgás, testedzés fontosságát!



Nagy szerepet tulajdonítanék az egészséges étrend, életmód és életvitel széleskörű oktatásának, melynek sajnos jelenleg nincs igazi respektje, pedig hosszú távon kifizetődőbb lenne, mint egy-egy szalmalángszerűen felkapott, kényszerítő beavatkozás. Elmondható, hogy a lakosság jelentős részének gondot okoz manapság még a mennyiségi táplálék megteremtése is! Munkám során nagyon sok emberrel találkozom, akinek komoly probléma a napi létfenntartás. A havi rezsiköltség mellett a háztartási bevétel kevesebb mint felét tudja csak más egyébre fordítani és ebbe a más egyébbe az élelmiszereken kívül még olyan kiadások foglaltatnak, mint a család ruházkodása, vagy esetleges kulturális igényeinek fedezése, mozi, kirándulás, egy könyv… Ugye, nem túlzott kívánalmak? Nem bizony, de annál költségesebbek, gondoljunk a mozijegy árára – mondjuk egy négytagú család esetében -, és gondoljuk végig, hogy mit árulnak a mozi előterében már most is méregdrágán: sós pattogatott kukoricát és édes üdítőitalokat! Persze, lehet nemet mondani a gyereknek, de szerintem ilyenkor soha nem az egészségvédelemre hivatkozik a szülő.

Bár nincs egyenes összefüggés az anyagi helyzet és az egészséges táplálkozás, életmód között - szerencsére! -, mindenképpen akkor válik magasabb szemponttá a minőségileg is megfelelő válogatás, ha a mennyiség már nem okoz alapvető gondot! Példaként említem, hogy az anyagi gondokkal küszködő családnál nem azért készül leveskockából a vasárnapi húsleves, mert kényelmi szempontok szerint így döntöttek, hanem azért, mert hús és zöldség helyett azt tudták megvenni. Ha a leveskocka ára a duplájára nő, sajnos akkor is elérhetőbb lesz, mint az egészségesebb hozzávalók. A sótartalma ez esetben csak másodlagos kérdés lehet!

Szintem mindegyik, a témával kapcsolatosan egészségtelennek titulált termékkel kapcsolatban tudnék hasonló példát mondani, de nem érdemes. A tervezett intézkedést a valódi probléma szőnyeg alá söprésének vélem: az ország lakossága jelentős egészségi gondokkal küzd, ennek oka a helytelen táplálkozásukban keresendő, melyért ők nagymértékben felelősek, nosza, emeljük fel az egészségtelennek tartott termékek árát és a probléma megoldódik!

Ez nem így van! Ettől az intézkedéstől senki nem válik tudatosabb vásárlóvá, nem fogja az élelmiszereit más szempontok szerint válogatni, legfeljebb egy rövid ideig kevesebbet vesz belőle, aztán megszokja az új árat és minden marad a régiben.

Hosszabb távra kellene terveznünk. Nevelni, oktatni a jövő nemzedéket, megtanítani a mértékletességre és a célszerű tudatos életmódra, életvitelre.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja