Fontos tudnivalók az élelmiszerek minőségéről
Családinet [cikkei] - 2010-08-31
A Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a jelölésnek tartalmazni kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).
Jó, ha tudjuk...
...hogy a megfelelően jelölt csomagolt élelmiszeren mindig fel van tüntetve a nettó tömeg vagy nettó térfogat.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszerek előállításához felhasznált anyagokat az előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében kell feltüntetni az összetevők között.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok egészségre ártalmatlanok.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban, hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az élelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a kenyereken lévő árucímkén jelöli a gyártó a minőségmegőrzési időt (pl. kedd), amennyiben ilyen jelzés nincs a kenyér csak aznap árusítható.
...hogy a kereskedelemben kapható ún. laktóz-mentes (tejcukormenetes) tejtermékeket a tejcukor-érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják, mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották, így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.
Jó, ha tudjuk...
...hogy nem minden virsli, ami annak látszik, ugyanis amennyiben a gyártó a termékét nem virslinek nevezi, úgy annak minőségi paraméterei sem egyeznek meg a virslitől elvárt érzékszervi tulajdonságokkal.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a gyümölcslevek esetében a „lé" elnevezés minőségi besorolást is jelent. Tápanyagtartalmát tekintve a legértékesebb a gyümölcslé, majd a nektár, végül a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs ital zárja a minőségi rangsort.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az ún. „tasakos" vagy „üveges" félkész-, készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.
Jó, ha tudjuk...
...hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült" akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az arra érzékeny fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az „édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenilalanin forrást tartalmaznak, amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékenyeknél.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereknél (pl. cukorbetegek számára készített diabetikus élelmiszerek, bébiételek) 100 g-ra, vagy 100 ml-re, vagy egy adag fogyasztásra kész termékre vonatkozóan fel kell tüntetni az energiatartalmat, a fehérje, szénhidrát és zsír mennyiségét.
Az élelmiszerek csomagolásán olvasható feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. A jelölés egyes részeit kiemelve szeretnénk több hasznos információt adni, amelyek a vásárlást, az élelmiszerek további felhasználását könnyítik meg.
Általános szabály, hogy a Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni. A csomagolt élelmiszerek jelölésénél legalább az alábbi adatokra legyünk figyelemmel, mielőtt megvásárolnánk őket: termék megnevezése, összetevőinek felsorolása, bizonyos összetevőinek vagy összetevő csoportjainak mennyisége, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, minőségmegőrzéshez szükséges tárolási feltételek, nettó tömeg és az egységár.
Bár a fogyasztók tájékoztatása alapkövetelmény, ezt a gyártók nem minden esetben valósítják meg maradéktalanul, ezért azt javasoljuk, hogy vásárláskor azokat az élelmiszereket részesítsék előnybe, amelyek jelölése jól olvashatók és kellő információt tartalmaznak.
Forrás: www.nfh.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Túlélőkalauz parlagfű szezon idejére
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?
Gyakran hallani, hogy az a gyermek válhat szeretetteljes és érzelmileg stabil felnőtté, akit megtanítottak szeretni, vagyis aki biztonságos kötődést és szeretetet tapasztalt gyerekkorában. De mi történik azokkal, akik ilyen élményeket nem kaptak? Vajon képesek-e szeretni és egészséges kapcsolatokat kialakítani felnőttkorukban? A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy igen, bár az út gyakran nehezebb és kihívásokkal teli lehet.
Közösségi hozzászólások: