SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azok a rejtélyes E-számok

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-15
Színezék, csomósodást gátló anyag, tartósítószer… Sokszor azt sem tudjuk mennyire káros lehet egy zacskós leves elfogyasztása. Szinte minden ételünk tartalmazza az ismeretlen E-számokat, s ha nem figyelünk oda kellőképpen, akár komoly problémát is okozhatnak.
Azok a rejtélyes E-számok

 

Mivel az E-számokról eddig szinte csak akkor esett szó, ha mérgező- vagy allergén anyagként emlegették őket, valójában nem is vagyunk tisztában jelentésükkel. E-számmal rendelkezik a C-vitamin, és a kurkuma is, mely nyilván nincs káros hatással a szervezetre. De megtalálhatjuk ugyanitt a likopint is, melyet a paradicsomból nyernek, s rákmegelőző hatású.

Ugyanakkor a színezékek listáján szerepel például az alumínium, az arany és az ezüst is. Ezeket legtöbbször cukorkák díszítésénél alkalmazzák.

 

Az E számok csoportjai

 

  • Színezékek (E100-E180)
  • Tartósítószerek (E201-E285)
  • Antioxidánsok (E310-E321)
  • Savanyúság szabályzók (E510)
  • Ízfokozók (E620-E625)
  • Csomósodást gátló anyagok (E907)
  • Édesítőszerek (E951-E959)

 

Talán a színezékek között található a legtöbb ártalmatlan anyag, itt ugyanis sokszor a paradicsomból kivont likopint, vagy más zöldségekből nyert karotint alkalmazzák. Időről-időre felbukkannak rémhírek, és listák, melyeken a mérgezőnek kikiáltott adalékanyagok szerepelnek. Persze ezek legtöbbször magánkezdeményezések, egy-egy kutatóintézet vagy kórház neve mögé bújva ismeretlenek riogatják szegény vásárlókat.

 

Arról nem beszélve, hogy a listán leginkább a gyorsételeket (zacskós leves, pudingok) igyekeznek veszélyesnek feltűntetni, holott bármelyik vásárló elmondhatja: míg egy pudig csupán egy adalékanyagot tartalmaz, addig a Tesco gazdaságos májkrémben tizet is találhatunk!

 

Maguk az adalékanyagok, ha egészséges ember fogyasztja őket, legtöbb esetben nem járnak mellékhatással. Az étel- vagy gyógyszerallergiával, illetve más betegséggel küzdőknek viszont külön figyelmet kell fordítani az E-számokra! Példaként az E210 fogyasztása kerülendő az aszpirin érzékenyek számára, mert súlyos allergiát válthat ki. Természetesen ezt egyetlen étel címkéjén sem közlik.

 

És azt sem, hogy a legtöbb adalékanyag allergiás reakciót, vese- és májbetegséget, ájulást okozhat. Tehát, ha a gyártó köteles feltűntetni a címkéken az E-számokat, akkor mindent megtett? Egyáltalán nem. A vevőknek tájékoztató füzetre lenne szükségük ahhoz, hogy a több mint ezer adalékanyag közül kiszűrhessék a rájuk nézve káros anyagokat.

 

Linkek

 

Az E-számok káros mellékhatásairól:

http://www.hazipatika.hu/tools/enum?info=1

Az E-számok részletes listája:

http://www.sohagabor.hu/veggie/e.html

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja