SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betain a céklából

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-06
A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.
Betain a céklából

Mi van a céklában?

A cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.) a Földközi-tenger környékén őshonos növény Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Lippai már a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern étkezést szolgáló fajták a XIX. és XX. Században terjedtek el.

Kedvező táplálkozásélettani hatása kiváló beltartalmi értékeinek, színanyagainak, magas rosttartalmának, kedvező elemösszetételének (különös tekintettel a magnéziumra), gazdag vitamin- és főleg folsavtartalmának köszönhető. Külföldi irodalmi adatok is arról számolnak be, hogy komoly preventív hatása van különböző daganatos megbetegedések esetében, valamint a koleszterolszint csökkentésben. Bizonyított a céklakivonat kiváló gyökfogó hatása. Természetesen ez nem egyetlen aktív komponensnek köszönhető. A cékla esetében a fő komponens, a betain, de ezen kívül a fenolos komponesek száma is jelentős, melyek hozzájárulnak a hatáshoz. A cékla színanyagai a narancssárga vulgaxantinok (vulgaxantin I. és II. ) és a vörös betacianinok (betanin, izobetanin, prebetanin, izoprebetanin). Változatos színét e vegyületek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. A betacianin fő tömegét (75-95 %) a betanin képezi. A betanin mennyisége a cékla fajtájától függően 30-100 mg/kg.

Tumoros betegségek ellen


Céklalé fogyasztásakor fehérvérűségben szenvedő betegek állapotának javulását állapította meg Bakay professzor1939-ben.

Ferenczi Sándor az ötvenes években sikerrel kezelt céklalével rákos betegeket. Ferenczi kiegészítő gyógymódnak nevezi az operáció, besugárzás és citosztatikum mellett. Ferenczi az antocián tartalomnak tulajdonította a gyógyhatást, de bebizonyosodott, hogy a vörös színanyag a céklagyökérben a betacianinoknak köszönhető.

A hatvanas években a rákellenes hatást az allantoin nevű alkaloidnak tulajdonították (Constantinescu, Románia).

A kilencvenes években Edenharder et al. és Kapadia et al egymástól függetlenül kimutatták, hogy tumor növekedés gátló és mutáció gátló hatású a céklalé. Rosenberg arra a következtetésre jutott, hogy ez a betain, allantoin, C-vitamin és más vegyületek (farnezol, rutin) együttes hatásának tulajdonítható.

A betain

A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak.

A homocisztinuria ellen



A betain metilcsoport-donorként vesz részt az aminosav szintézisben, melynek során a homocisztein metioninná alakul át.

A homocisztinuria azt jelenti, hogy a sejtekben megnő a homocisztein tartalom, amely többek közt trombózis kialakulásához vezethet. Másik károsító hatása a csontritkulás (osteoporosis), és egyéb csontrendszeri rendellenességek. A homocisztinuriás betegek agyvizében (liquor) is felléphetnek anyagcsere-rendellenességeket.

Bebizonyosodott, hogy a cékla betain tartalma, oly irányban befolyásolja az anyagcserét, melynek révén a károsan megemelkedett homocisztein szint csökken.

A zsírmáj ellen

A Betain a nem alkoholos eredetű., pl vírus fertőzés következtében fellépő zsírmáj (zsíros degeneráció a máj szövetében) kialakulásának esélyét csökkenti, mert metil csoportjának átadásával egy biokémiai reakciósorozaton keresztül segíti egy olyan kén tartalmú aminosav (S-adenozil-metionin) kialakulását, amelynek fontos szerepe van a zsíranyagcserében (pl. foszfolípid képzés).

Az etanol májmérgező hatása ellen is hat a betain. A betain az alkoholos eredetű zsírmáj kialakulását is gátolja, mert hatására csökken a zsírfelhalmozódás a májban.

Ozmoregulátor szerep

Másik májvédő hatását a májban található makrofág sejtek (Kuppfer sejtek) ozmoregulátoraként fejti ki. Azaz a víztartalom és az oldott anyagok koncentrációját szabályozva segíti a makrofág sejtek működését. A makrofág sejtek képesek bekebelezni és megemészteni a szervezetbe bekerülő idegen anyagokat, így igen fontos szerepük van a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében.

A betain szintén fontos szerepet játszik a vesében található sejtek ozmoregulációjában.

Forrás: www.kertpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja