SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Betain a céklából

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-06
A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.

Mi van a céklában?

A cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.) a Földközi-tenger környékén őshonos növény Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Lippai már a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern étkezést szolgáló fajták a XIX. és XX. Században terjedtek el.

Kedvező táplálkozásélettani hatása kiváló beltartalmi értékeinek, színanyagainak, magas rosttartalmának, kedvező elemösszetételének (különös tekintettel a magnéziumra), gazdag vitamin- és főleg folsavtartalmának köszönhető. Külföldi irodalmi adatok is arról számolnak be, hogy komoly preventív hatása van különböző daganatos megbetegedések esetében, valamint a koleszterolszint csökkentésben. Bizonyított a céklakivonat kiváló gyökfogó hatása. Természetesen ez nem egyetlen aktív komponensnek köszönhető. A cékla esetében a fő komponens, a betain, de ezen kívül a fenolos komponesek száma is jelentős, melyek hozzájárulnak a hatáshoz. A cékla színanyagai a narancssárga vulgaxantinok (vulgaxantin I. és II. ) és a vörös betacianinok (betanin, izobetanin, prebetanin, izoprebetanin). Változatos színét e vegyületek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. A betacianin fő tömegét (75-95 %) a betanin képezi. A betanin mennyisége a cékla fajtájától függően 30-100 mg/kg.

Tumoros betegségek ellen


Céklalé fogyasztásakor fehérvérűségben szenvedő betegek állapotának javulását állapította meg Bakay professzor1939-ben.

Ferenczi Sándor az ötvenes években sikerrel kezelt céklalével rákos betegeket. Ferenczi kiegészítő gyógymódnak nevezi az operáció, besugárzás és citosztatikum mellett. Ferenczi az antocián tartalomnak tulajdonította a gyógyhatást, de bebizonyosodott, hogy a vörös színanyag a céklagyökérben a betacianinoknak köszönhető.

A hatvanas években a rákellenes hatást az allantoin nevű alkaloidnak tulajdonították (Constantinescu, Románia).

A kilencvenes években Edenharder et al. és Kapadia et al egymástól függetlenül kimutatták, hogy tumor növekedés gátló és mutáció gátló hatású a céklalé. Rosenberg arra a következtetésre jutott, hogy ez a betain, allantoin, C-vitamin és más vegyületek (farnezol, rutin) együttes hatásának tulajdonítható.

A betain

A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak.

A homocisztinuria ellen



A betain metilcsoport-donorként vesz részt az aminosav szintézisben, melynek során a homocisztein metioninná alakul át.

A homocisztinuria azt jelenti, hogy a sejtekben megnő a homocisztein tartalom, amely többek közt trombózis kialakulásához vezethet. Másik károsító hatása a csontritkulás (osteoporosis), és egyéb csontrendszeri rendellenességek. A homocisztinuriás betegek agyvizében (liquor) is felléphetnek anyagcsere-rendellenességeket.

Bebizonyosodott, hogy a cékla betain tartalma, oly irányban befolyásolja az anyagcserét, melynek révén a károsan megemelkedett homocisztein szint csökken.

A zsírmáj ellen

A Betain a nem alkoholos eredetű., pl vírus fertőzés következtében fellépő zsírmáj (zsíros degeneráció a máj szövetében) kialakulásának esélyét csökkenti, mert metil csoportjának átadásával egy biokémiai reakciósorozaton keresztül segíti egy olyan kén tartalmú aminosav (S-adenozil-metionin) kialakulását, amelynek fontos szerepe van a zsíranyagcserében (pl. foszfolípid képzés).

Az etanol májmérgező hatása ellen is hat a betain. A betain az alkoholos eredetű zsírmáj kialakulását is gátolja, mert hatására csökken a zsírfelhalmozódás a májban.

Ozmoregulátor szerep

Másik májvédő hatását a májban található makrofág sejtek (Kuppfer sejtek) ozmoregulátoraként fejti ki. Azaz a víztartalom és az oldott anyagok koncentrációját szabályozva segíti a makrofág sejtek működését. A makrofág sejtek képesek bekebelezni és megemészteni a szervezetbe bekerülő idegen anyagokat, így igen fontos szerepük van a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében.

A betain szintén fontos szerepet játszik a vesében található sejtek ozmoregulációjában.

Forrás: www.kertpont.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A férjem könyörgött egy fiúgyermekért, majd azt akarta, hogy adjam fel a karrierem

Amikor a férjem megkért, hogy vállaljunk gyermeket, azt ígérte, hogy ő marad otthon vele, mivel tudta, milyen keményen dolgoztam az ügyvédi karrieremért. De amikor a baba megszületett, teljesen megváltozott a hozzáállása, és rá akart venni, hogy adjam fel mindazt, amit felépítettem.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja