SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi Vitaminkúra

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-05
Szeptember végén beköszönt az ősz, ebben az időszakban a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra.
A hideg idő miatt a szervezet több vitamint, energiadúsabb étrendet kíván.
Őszi Vitaminkúra

A magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, teljeskiőrlésű gabonafélékkel segíthetjük a jó emésztést, megelőzhetjük a székrekedést, amely sok betegség előidézője. A könnyebb emésztés miatt szervezetünknek több energiája marad, megnő a vitalitás. A magas rosttartalom mellett, a vitamin és ásványi anyag készletünket is feltölthetjük még a tél előtt az őszi gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával.

A hideg, szeles idő miatt bőrünket jobban kell óvni a kirepedéstől, kiütésektől, ezt az A, C és B vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek segítségével tehetjük meg. Ilyenek a körte, szilva, fejes káposzta, tök.
A frontok gyakori váltakozása miatt megnőnek az ízületi és reumás panaszok és izomgörcsök. Ezt B vitamin, magnézium és ásványi anyagokat tartalmazó zöldségekkel,  gyümölcsökkel befolyásolhatjuk, mint például a sok magnéziumot tartalmazó alma, körte, uborka. Vízhajtó hatása miatt segít a méregtelenítésben a magas káliumtartalmú uborka, szilva, szőlő.
 
 
A legkönnyebben elérhető őszi gyümölcs a szőlő. Ilyenkor van a szüreti időszak, ha nincs kertünk a boltokban megvásárolhatjuk a gyümölcsöt. Nagy előnye hogy csak  éretten lehet leszedni, ugyanis nem utóérő,  így a boltokban nem vehetünk éretlen állapotúakat.
Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amelynek köszönhetően idősek számára remek vízhajtó és a szívritmus helyes működéséhez szükséges, a C-, E-,  B-vitaminban gazdag.
A szőlőben található rost segít kiválasztani a szervezetből a méreganyagokat, az ősszel gyakrabban előforduló megfázás, légúti megbetegedések esetén nagyon ajánlott.  Nemcsak a méregtelenítő hatása miatt, hanem mert a szőlő teljes értékű táplálék. Magas cukortartalma miatt elegendő energiához juttatja a szervezetet, amely  könnyebben gyógyul. A cukortartalma miatt azonban cukorbetegek módjával fogyaszthatják. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, a szervezet mindenhez  hozzájut, amire a jó teljesítőképességéhez és az egészségéhez szüksége van.

Az összes gyümölcsfajta közül a legalapvetőbb az alma. Legnagyobb előnye az, hogy a kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más  gyümölcsfák. Igen könnyű tárolni nagyon sokáig, akár tavaszig is eláll ha száraz, hűvös helyre tesszük. Nagyon könnyen emészthető. Tartalmaz kalciumot, foszfort,  vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb  mennyiségben. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a szervezetből a nehézfémeket. Hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában. A szőlőhöz  hasonlóan teljes értékű gyümölcs, csak almát fogyasztva meg lehet élni hosszú ideig.

Az alma mellett a leggyakoribb gyümölcsünk a szilva. Rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található, így ez is vízhajtó. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A-provitamin és a B-vitamin sok benne, alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri  megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet és megszabadít a méreganyagoktól.
Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók és a cukorbetegek csak mértékkel ehetik. Reggel éhgyomorra elfogyasztott friss szilva, vagy egy éjszakára vízben áztatott aszalt szilva  a legjobb ellenszere a székrekedésnek, azonban hashajtó hatása miatt tartsunk mértéket.

Őszi gyümölcs a körte is, nyár közepétől egészen októberig érnek a különböző fajtái. Az alma után ebből a gyümölcsből a legnagyobb a választék. Összehasonlítva vele, nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, ám több benne a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. A  körte leve nemcsak finom, hanem segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. Már egy pohár körtelé kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, a  vízhajtó hatása miatt székrekedés ellen is.


A zöldségfélékben lévő ásványi anyagok könnyen emészthetők. Legnagyobb mennyiségben kálium található bennük, ezt követi a foszfor, a kalcium, a magnézium, a nátrium és a vas.

Az uborka sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz, kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Leve reumatikus fájdalmak ellen kiváló, a kozmetikában az uborkakrém jótékony hatással van a bőrre.

Káposztafélékből a fejeskáposztát, vöröskáposztát, vagy kelkáposztát fogyaszthatjuk, a kelbimbó  A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Az édes káposzta szinte egész évben fogyasztható, főleg C vitamint tartalmaz, 40-50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes  C-vitamin tartalmát megőrzi.

Tökfélék C- és A-vitamin tartalma jelentős. Sütőtök, cukkini, patisszon, spárgatök sok lehetőséget nyújt az elkészítésre, főzeléket csinálhatunk, vagy ránthatjuk (patisszon),  tölthetjük is zöldséges vagy húsos keverékkel, rakottast is csinálhatunk (cukkini).
A tökmagban található olaj sok tekintetben gyógyító hatással rendelkezik.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja