SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi Vitaminkúra

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-05
Szeptember végén beköszönt az ősz, ebben az időszakban a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra.
A hideg idő miatt a szervezet több vitamint, energiadúsabb étrendet kíván.
Őszi Vitaminkúra

A magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, teljeskiőrlésű gabonafélékkel segíthetjük a jó emésztést, megelőzhetjük a székrekedést, amely sok betegség előidézője. A könnyebb emésztés miatt szervezetünknek több energiája marad, megnő a vitalitás. A magas rosttartalom mellett, a vitamin és ásványi anyag készletünket is feltölthetjük még a tél előtt az őszi gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával.

A hideg, szeles idő miatt bőrünket jobban kell óvni a kirepedéstől, kiütésektől, ezt az A, C és B vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek segítségével tehetjük meg. Ilyenek a körte, szilva, fejes káposzta, tök.
A frontok gyakori váltakozása miatt megnőnek az ízületi és reumás panaszok és izomgörcsök. Ezt B vitamin, magnézium és ásványi anyagokat tartalmazó zöldségekkel,  gyümölcsökkel befolyásolhatjuk, mint például a sok magnéziumot tartalmazó alma, körte, uborka. Vízhajtó hatása miatt segít a méregtelenítésben a magas káliumtartalmú uborka, szilva, szőlő.
 
 
A legkönnyebben elérhető őszi gyümölcs a szőlő. Ilyenkor van a szüreti időszak, ha nincs kertünk a boltokban megvásárolhatjuk a gyümölcsöt. Nagy előnye hogy csak  éretten lehet leszedni, ugyanis nem utóérő,  így a boltokban nem vehetünk éretlen állapotúakat.
Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amelynek köszönhetően idősek számára remek vízhajtó és a szívritmus helyes működéséhez szükséges, a C-, E-,  B-vitaminban gazdag.
A szőlőben található rost segít kiválasztani a szervezetből a méreganyagokat, az ősszel gyakrabban előforduló megfázás, légúti megbetegedések esetén nagyon ajánlott.  Nemcsak a méregtelenítő hatása miatt, hanem mert a szőlő teljes értékű táplálék. Magas cukortartalma miatt elegendő energiához juttatja a szervezetet, amely  könnyebben gyógyul. A cukortartalma miatt azonban cukorbetegek módjával fogyaszthatják. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, a szervezet mindenhez  hozzájut, amire a jó teljesítőképességéhez és az egészségéhez szüksége van.

Az összes gyümölcsfajta közül a legalapvetőbb az alma. Legnagyobb előnye az, hogy a kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más  gyümölcsfák. Igen könnyű tárolni nagyon sokáig, akár tavaszig is eláll ha száraz, hűvös helyre tesszük. Nagyon könnyen emészthető. Tartalmaz kalciumot, foszfort,  vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb  mennyiségben. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a szervezetből a nehézfémeket. Hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában. A szőlőhöz  hasonlóan teljes értékű gyümölcs, csak almát fogyasztva meg lehet élni hosszú ideig.

Az alma mellett a leggyakoribb gyümölcsünk a szilva. Rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található, így ez is vízhajtó. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A-provitamin és a B-vitamin sok benne, alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri  megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet és megszabadít a méreganyagoktól.
Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók és a cukorbetegek csak mértékkel ehetik. Reggel éhgyomorra elfogyasztott friss szilva, vagy egy éjszakára vízben áztatott aszalt szilva  a legjobb ellenszere a székrekedésnek, azonban hashajtó hatása miatt tartsunk mértéket.

Őszi gyümölcs a körte is, nyár közepétől egészen októberig érnek a különböző fajtái. Az alma után ebből a gyümölcsből a legnagyobb a választék. Összehasonlítva vele, nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, ám több benne a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. A  körte leve nemcsak finom, hanem segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. Már egy pohár körtelé kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, a  vízhajtó hatása miatt székrekedés ellen is.


A zöldségfélékben lévő ásványi anyagok könnyen emészthetők. Legnagyobb mennyiségben kálium található bennük, ezt követi a foszfor, a kalcium, a magnézium, a nátrium és a vas.

Az uborka sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz, kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Leve reumatikus fájdalmak ellen kiváló, a kozmetikában az uborkakrém jótékony hatással van a bőrre.

Káposztafélékből a fejeskáposztát, vöröskáposztát, vagy kelkáposztát fogyaszthatjuk, a kelbimbó  A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Az édes káposzta szinte egész évben fogyasztható, főleg C vitamint tartalmaz, 40-50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes  C-vitamin tartalmát megőrzi.

Tökfélék C- és A-vitamin tartalma jelentős. Sütőtök, cukkini, patisszon, spárgatök sok lehetőséget nyújt az elkészítésre, főzeléket csinálhatunk, vagy ránthatjuk (patisszon),  tölthetjük is zöldséges vagy húsos keverékkel, rakottast is csinálhatunk (cukkini).
A tökmagban található olaj sok tekintetben gyógyító hatással rendelkezik.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja