Őszi Vitaminkúra
A hideg idő miatt a szervezet több vitamint, energiadúsabb étrendet kíván.
A magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, teljeskiőrlésű gabonafélékkel segíthetjük a jó emésztést, megelőzhetjük a székrekedést, amely sok betegség előidézője. A könnyebb emésztés miatt szervezetünknek több energiája marad, megnő a vitalitás. A magas rosttartalom mellett, a vitamin és ásványi anyag készletünket is feltölthetjük még a tél előtt az őszi gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával.
A hideg, szeles idő miatt bőrünket jobban kell óvni a kirepedéstől, kiütésektől, ezt az A, C és B vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek segítségével tehetjük meg. Ilyenek a körte, szilva, fejes káposzta, tök.
A frontok gyakori váltakozása miatt megnőnek az ízületi és reumás panaszok és izomgörcsök. Ezt B vitamin, magnézium és ásványi anyagokat tartalmazó zöldségekkel, gyümölcsökkel befolyásolhatjuk, mint például a sok magnéziumot tartalmazó alma, körte, uborka. Vízhajtó hatása miatt segít a méregtelenítésben a magas káliumtartalmú uborka, szilva, szőlő.
A legkönnyebben elérhető őszi gyümölcs a szőlő. Ilyenkor van a szüreti időszak, ha nincs kertünk a boltokban megvásárolhatjuk a gyümölcsöt. Nagy előnye hogy csak éretten lehet leszedni, ugyanis nem utóérő, így a boltokban nem vehetünk éretlen állapotúakat.
Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amelynek köszönhetően idősek számára remek vízhajtó és a szívritmus helyes működéséhez szükséges, a C-, E-, B-vitaminban gazdag.
A szőlőben található rost segít kiválasztani a szervezetből a méreganyagokat, az ősszel gyakrabban előforduló megfázás, légúti megbetegedések esetén nagyon ajánlott. Nemcsak a méregtelenítő hatása miatt, hanem mert a szőlő teljes értékű táplálék. Magas cukortartalma miatt elegendő energiához juttatja a szervezetet, amely könnyebben gyógyul. A cukortartalma miatt azonban cukorbetegek módjával fogyaszthatják. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, a szervezet mindenhez hozzájut, amire a jó teljesítőképességéhez és az egészségéhez szüksége van.
Az összes gyümölcsfajta közül a legalapvetőbb az alma. Legnagyobb előnye az, hogy a kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Igen könnyű tárolni nagyon sokáig, akár tavaszig is eláll ha száraz, hűvös helyre tesszük. Nagyon könnyen emészthető. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. Nagy rosttartalma miatt megköti és elvezeti a szervezetből a nehézfémeket. Hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában. A szőlőhöz hasonlóan teljes értékű gyümölcs, csak almát fogyasztva meg lehet élni hosszú ideig.
Az alma mellett a leggyakoribb gyümölcsünk a szilva. Rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található, így ez is vízhajtó. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A-provitamin és a B-vitamin sok benne, alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet és megszabadít a méreganyagoktól.
Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók és a cukorbetegek csak mértékkel ehetik. Reggel éhgyomorra elfogyasztott friss szilva, vagy egy éjszakára vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek, azonban hashajtó hatása miatt tartsunk mértéket.
Őszi gyümölcs a körte is, nyár közepétől egészen októberig érnek a különböző fajtái. Az alma után ebből a gyümölcsből a legnagyobb a választék. Összehasonlítva vele, nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, ám több benne a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. A körte leve nemcsak finom, hanem segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. Már egy pohár körtelé kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, a vízhajtó hatása miatt székrekedés ellen is.
A zöldségfélékben lévő ásványi anyagok könnyen emészthetők. Legnagyobb mennyiségben kálium található bennük, ezt követi a foszfor, a kalcium, a magnézium, a nátrium és a vas.
Az uborka sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz, kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Leve reumatikus fájdalmak ellen kiváló, a kozmetikában az uborkakrém jótékony hatással van a bőrre.
Káposztafélékből a fejeskáposztát, vöröskáposztát, vagy kelkáposztát fogyaszthatjuk, a kelbimbó A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Az édes káposzta szinte egész évben fogyasztható, főleg C vitamint tartalmaz, 40-50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi.
Tökfélék C- és A-vitamin tartalma jelentős. Sütőtök, cukkini, patisszon, spárgatök sok lehetőséget nyújt az elkészítésre, főzeléket csinálhatunk, vagy ránthatjuk (patisszon), tölthetjük is zöldséges vagy húsos keverékkel, rakottast is csinálhatunk (cukkini).
A tökmagban található olaj sok tekintetben gyógyító hatással rendelkezik.
Közösségi hozzászólások: