SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Terjed a keresztallergia

Családinet [cikkei] - 2008-07-31
Itt a nyár és ezzel együtt a parlagfű és a gyümölcsevés szezonja is. Ez pedig igencsak veszélyes időszakot jelenthet a keresztallergiások számára.
Napjainkban egyre több keresztallergiával küzdő beteg növeli az allergiások táborát.

A jelenség olykor nehezen felismerhető, mivel a keresztallergia esetén egy allergiás betegnél az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag szintén allergiás tüneteket vált ki. A szervezet a két anyag közt nem tud különbséget tenni, ugyanis kémiai szerkezetük nagyon hasonló. Ilyen  közeli allergének például a fenyőpollen-fenyőmandula, búza-rozs, alma-körte, burgonya-sárgarépa, őszibarack-sárgabarack, poratka-lisztatka, szilva-cseresznye, parlagfű-napraforgó, tojás-csirkehús, tehéntej- más tejtermék párosítások.

Kiváltképp erős keresztallergia áll fenn a dinnyefélék és a parlagfű között. Ha parlagfűszezonban (általában júniustól októberig tart) egy parlagfűre allergiás személy bármilyen dinnyefélét eszik, akkor gyakran jelentkezhetnek nála a gyomnövény által kiváltott intenzív tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, heves reakciók. Ha az étkezés után félórával a nyálkahártyán bármilyen gyulladás, hólyag, viszkető-égető érzés jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy keresztallergiával állunk szemben. A keresztallergia tünetei könnyen "becsaphatják" a beteget, hiszen sokakban fel sem merül, hogy nem a szénanátha tünetei, hanem a keresztallergia tünetei gyötri őket. A pácienseket fel kell készíteni a keresztallergia lehetőségére, informálni kell őket, hogy mely anyagok lehetnek veszélyesek számukra. A tünetek nem ritkán még fulladást is okozhatnak.

A keresztallergiában szenvedőknek érdemes főzött, forrázott, hővel kezelt zöldségeket, gyümölcsöket - például zöldséglevest vagy friss, tartósítószerek nélküli kompótot - fogyasztani, hiszen a konyhai művelet során ezen élelmiszerek a keresztreakciót adó készségüket elveszítik. Érdemes kerülniük a tartósítószereket, a konzerv készítményeket, az állati fehérjét tartalmazó fűszeres ételeket, a különböző (keleti, egzotikus, pikáns) fűszerféléket. Helyettük például fagyasztott áruk fogyasztása is szóba jöhet. A bármilyen nemű fűszerezés is kerülendő, főleg az allergiás időszakban, hiszen ez egy felesleges sokk a szervezetnek. 

A feketeürömmel keresztreakciót adó élelmiszereket a magyar konyha még ritkán használja, viszont kétségtelen, hogy számuk nem elenyésző. Ide tartozik többek között az oregánó, a mangó, a szerecsendió, az ánizs, a kivi, a majoránna, a koriander, a kömény, a kamilla, a napraforgó, a kapor. Gyakrabban találkozunk  köztük a burgonyával, a banánnal, az uborkával, a dinnyefélékkel, a petrezselyemmel és a zellerrel. A nyírfa főleg a gyümölcsfélékkel ad keresztreakciót, mint például az alma, körte, sárgabarack, cseresznye, őszibarack, meggy, avokádó. Ugyanakkor a nyírfával együtt keresztallergiát eredményezhet a mogyoró, a (kesu)dió, a mandula is.

A fűfélék főleg a gabonákkal és hüvelyesekkel együtt adnak kereszt-reakciót, ide sorolható a rozs, a búza, a szója, a babfélék, a borsó, a földimogyoró és a paradicsom. A parlagfű a már említett dinnyeféléken kívül a paradicsommal, az uborkával, a tökkel, a cukkinivel, a banánnal, a napraforgómaggal és a kamillával. Ezeket fagylalt, befőtt, sőt kozmetikum-készítmény formájában is kerülni kell!

www.elelmiszerallergia.hu
Fotó: ragnarocks - 123rf.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja