SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Parlagfű allergiások óvatosan fogyasszanak steviát!

Családinet [cikkei] - 2016-04-11
A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Keresztallergia

A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Jól ismert keresztallergia a parlagfű-görögdinnye, vagy a nyírfa-alma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nyírfa allergiás beteg, ha elfogyaszt egy almát, akkor tüsszögni kezd, a keresztallergiának az orális allergia szindróma megjelenésében van szerepe.


Allergiás tünetek a szájüregben

Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul. 


Nem csak parlagfű allergiásokat érinthet

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Akadémia szakértői oldalán olvashatunk olyan esetleírást, mely feltételezi, hogy a szájüregben jelentkező allergiás tünetek megjelenése a stevia fogyasztásával hozható összefüggésbe. Emellett a Livestrong.com is beszámolt az édesítőszer orális allergiát okozó szerepéről. A New Health Guide pedig a stevia mellékhatásairól szóló írásában hangsúlyozza, hogy a növényből készült édesítőszer fogyasztása a parlagfű allergiások mellett a krizantém, körömvirág és százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.


Kerülendő ételek

Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik, a parlagfű allergiások megközelítőleg 10%-a mutat keresztallergiát, a nyírfa allergiásoknál ennél magasabb az arány. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagfű allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és uborka is panaszokat okozhat.


Az allergén immunterápia erre is jó!

Dr. Balogh Katalin azt is elmondta, hogy ma már nem csak diétával, a tüneteket okozó étel mellőzésével lehet megelőzni az orális allergia szindróma tüneteit. „Az allergén immunterápia az allergia egyetlen oki terápiája, amely az immunrendszer működésére hat. A kezelés során a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, így idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Az allergén immunterápia amellett, hogy hosszú időre képes jelentősen csökkenteni az allergia tüneteit, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az orális allergia szindróma kezelésében is hatásosnak bizonyult.” A kezelést az allergén növény virágzása előtt, parlagfű allergiások esetében legkésőbb júniusig meg kell kezdeni.

Forrás: http://www.allergiakozpont.hu
Fotó: commons.wikimedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja