SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

Családinet [cikkei] - 2008-01-16
Magyarországi viszonylatban kiemelkedő nagyságúnak számító adomány a Heim Pál Gyermekkórház részére.
Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány
 

A kiemelten közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ünnepélyes keretek között, 33 millió forintot ad át a Heim Pál Gyermekkórház képviselőinek. A magyarországi viszonylatban kiemelkedő nagyságúnak számító összeget, életmentő onkológiai folyadékkromatográfiás berendezés megvásárlására fordítja az intézmény, amelyet számos magánszemély és cég adománya tett lehetővé. A berendezés az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében nélkülözhetetlen, hiánya akár a gyermek életébe is kerülhet.

 

A Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya a kiemelten közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 33 millió forintos támogatása eredményeként egy - a leukémiás gyermekek sikeres gyógyításához nélkülözhetetlen – életmentő onkológiai folyadékkromatográfiás berendezés kerül megvásárlásra.

Ez, a magyarországi viszonylatban kiemelkedő nagyságúnak számító adomány, számtalan magánszemély és cég önzetlen felajánlásának eredménye. Az Alapítvány ma Magyarországon az egyik legnagyobb adományozói körrel rendelkezik, és 2003 óta immár 155 millió forinttal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését.   


 A folyadékkromatográfiás berendezésről

A leukémiás gyermekek gyógyítása során a beteg gyermek immunrendszerét agresszív kemoterápiás kezeléseknek kell alávetni, azonban a kemoterápiás kezelés során használt erős sejtmérgek toxikus hatásukat nemcsak a daganatos sejtekre fejtik ki, hanem a szervezetet felépítő egyéb más sejtek működését is károsíthatják.  A kémiai elválasztáson és nagyteljesítményű, számítógépes adatértékelésen alapuló folyadékkromatográfiás berendezés a kemoterápiás szereknek az egyénre szabott, mikrogramm pontosságú, optimális szérum szint meghatározására teremt lehetőséget. Biztosítja, hogy a vérben jelenlevő gyógyszerek szérum-szintje kizárólag egy olyan optimális tartományban mozogjon, amely amellett, hogy eléri a megfelelő hatékonysági szintet, de még nem okoz mérgező, toxikus hatást.

A betegségről

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig eltartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára. A tumoros beteg gyermek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényel. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét. 

 

A Heim Pál Gyermekkórházról

Az 1908-ban alapított Heim Pál Gyermekkórház a Közép-Magyarországi Régió Gyermekgyógyászati Centrumaként Magyarország legtöbb gyermeket ellátó intézménye. A Kórház gyermekonkológiáján évente több száz daganatos gyermek fordul meg. Ezek a beteg gyermekek szeretetből, türelemből és hozzáértő segítségből nem szenvednek hiányt, azonban az elöregedett és hiányos géppark komoly esélycsökkenést jelent gyógyulásukban.

 

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványról

A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, kiemelten közhasznú, non profit szervezet. Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány - mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik.

 

Az Alapítvány eddigi tevékenységéről

A 155 millió forintos támogatási összegből, 2003 óta részesült már a Madarász utcai Gyermekkórház (elkülönített betegvizsgáló, onkológiai osztály gyermekbarát komfortosítása, két darab többfunkciós életmentő betegőrző monitor, gyerekek nyári táboroztatása); a Debreceni Egyetemi Klinika onkológiai osztálya (gyermekonkológiai betegszállító mentőautó); leukémiás gyermekeket nevelő családok (anyagi segélyek); Gyermekkor Alapítvány (onkológiai ápolók munkafelszerelésének támogatása); Tumor leukémiás Munkacsoport Továbbképzéséért Alapítvány (gyermekonkológiai konferencia); Játszóház Alapítvány (gyógyító, rehabilitációs tevékenység); IVF Alapítvány (leukémiás gyermekek későbbi nemzőképességének megőrzésére vonatkozó kutatás); és nem utolsó sorban a mostani adományozott, a Heim Pál Gyermekkórház is (onkológiai sterilszoba/boksz, többfunkciós ultrahang készülék, gyermekonkológiai betegszállító mentőautó, altató-lélegeztető gép, HPLC készülék, onkológia fejlesztés, korszerűsítés, kardiológia ultrahang).

 

Az Alapítvány tevékenységéről és a gyermekkori leukémiáról megtudhat többet a www.leukemias.hu weboldalon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

A Kösely-csatornába fulladt egy 5 éves kisfiú szerdán délelőtt Hajdúszováton - közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.
A szerkesztő ajánlja