SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Objektív műszeres hallásvizsgálatról

Dr. Németh Tamás [cikkei] - 2008-01-21
Miért szükséges a műszeres hallásvizsgálat akkor is, ha nem fáj a fülünk és nem hallunk rosszul?
Objektív műszeres hallásvizsgálatról

A kétoldali, szeparált műszeres hallásvizsgálat a fül-orr-gégészeti alapvizsgálat elengedhetetlen része. Napjainkban a lázzal és komoly fülfájással, halláscsökkenéssel járó gennyes középfülgyulladások meglehetősen ritkán fordulnak elő. A gennyes középfülgyulladás diagnózisa még a kezdő fül-orr-gégész számára is egyszerű feladat. A panaszok döntő többségét okozó fülkürthurut és az igen gyakran, különösen féloldali esetben még halláspanaszt sem okozó úgynevezett szerózus középfülgyulladás diagnózisának felállítása, kizárólag homloktükörrel történő megtekintéssel, komoly hiba. Mivel a komoly következményekkel járó patológiás folyamatok még a fül-orr-gégész szakorvos részéről is negatívnak ítélt dobhártya mögött észrevétlenül is kialakulhatnak, ezért a minden betegnél rutinszerűen elvégzett objektív hallásmérés kötelezőnek tekintendő.

A műszeres vizsgálatot a középfül impedancia mérése jelenti, aminek kapcsán a hallásmérő műszer egy változtatható frekvenciájú, kellemetlenséget nem okozó halk szignál hang segítségével állapítja meg a hallócsontláncolat hangvezetési képességét, a középfülben mérhető légtartalmat és nyomásértéket. A vizsgálat objektív, hiszen nem igényli a betegtől a hang hallásának visszajelzését. A hallócsontláncolat tökéletes hangvezető képessége nem jelenti, hogy a hallószerv működése is kifogástalan. Erre a kiegészítő dobüregi reflexvizsgálat szolgál.

A külső hallójáratba megfelelő erősségű hangot sugározva (a hallócsontláncolat kifogástalan hangvezető képessége esetén) a hanginger által kiváltott ingerület a hallópályákon át az agy hallásért felelős területeire jut, ott átkapcsolódva egy finom reflexet vált ki, ami a dobhártya, csak műszerrel detektálható rezdülését váltja ki, amit a hallásvizsgáló műszer érzékel. A különböző frekvenciájú hangokkal elvégzett mérés, és a mért frekvenciákon észlelhető reflexválaszok megléte az ép hallás bizonyítékát jelentik.
A régi, mázsás súlyú készülékek tudását a mai készülékek mobiltelefon méretben biztosítják. A modern készülékek rendkívüli precizitással készülnek, az általunk használt Madsen-GN Otometrics készüléken például még a tengerszint feletti, méterben mért magasságnak megfelelő nyomásértékeket is be kell állítani, ami a repülőgépek műszereiben használatos módszer. A műszerek mérési sebessége ( swap ) és nyomásiránya változtatható, ami például gyors mérési beállítás esetén lehetővé teszi, hogy ijedős, sírós gyermek hallását is képesek legyünk megmérni.

Madsen-GN Otometrics Otoflex 100 típusú készülék



Rendkívül gyors és pontos, fájdalom és kellemetlenségmentes mérés.
Duplex bluetooth kapcsolaton keresztül a mérés folyamata a beteg és hozzátartozója részére LCD panelen szinkron megfigyelhető.
Bluetooth nyomtatás, nemzetközi szabványnak megfelelő lelet.
Az adatok tárolása NOAH kompatibilis fájl formátumban történik. Ez az jelenti, hogy a mérési adatok és grafikus görbék bármilyen kommunikációs informatikai csatornán, fájl formában elküldve, a világ bármely részén, NOAH kompatibilis audiológiai informatikai rendszerekben értelmezhetőek, megjeleníthetőek és audiológiai leletekbe beilleszthetőek.
Ezek a fájlok természetesen csak speciális audiológiai programokkal nyithatók meg, így a mérési eredményeket tartalmazó fájlokat betegeink részére csak külön kérésre küldjük el e-mailben. 

www.fuleszorvos.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja