Édesgyökér, egy ízletes gyógynövény
Napjainkban egyre inkább visszatérünk a természetes gyógymódokhoz, hiszen ezekkel mellékhatás nélkül is kezelhetjük a kisebb problémákat.
A gyógynövények legnagyobb része mindenki számára elérhető, ott van a boltok és drogériák polcain, a konyhakertben. Akár saját magunk is termelhetjük, s fogyasztjuk egész évben, hogy megvédjük az egészségünket.
Az édesgyökér
Az édesgyökér a pillangósvirágúak családjába tartozik, leginkább szántóföldek szélén, legelőkön találkozhatunk vele. A gyógyászatban föld alatti gumóját alkalmazzuk. Érdemes odafigyelni a gyűjtési helyre, szennyezett, vagy országút melletti helyekről ne gyűjtsük.
Gyökerét hámozás után szeletelve, vagy reszelve száríthatjuk ki, majd papírzacskóban, vagy száraz befőttes üvegben tárolhatjuk. Október és április között érdemes gyűjteni.
Érdekesség
Érdekességként említhetjük meg, hogy a medvecukor is édesgyökérből készül. A növényt besűrítik, s így készül el gyermekkorunk egyik kedvenc édessége. Az élelmiszeriparban előszeretettel alkalmazzak különböző italok színezőanyagaként, de ízjavítóként is fontos szerephez jutott.
Az édesgyökér hatása
- Köptető hatású
- Oldja a lerakódott váladékot
- Enyhén hashajtó hatású
- Gyomorfekély, köhögés esetén hatékony gyógymód
- Támogatja az immunrendszert
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Alkalmas a gyomorsavtúltengés miatt sérült nyálkahártya helyreállítására
Felhasználása teaként
1 tesáskanál gyógynövényt öntsünk le egy csészényi forralt vízzel. Negyed órán át állni hagyjuk, majd leszűrve fogyasztjuk.
Alkalmazása
Fontos, hogy ne alkalmazzuk az előírtnál nagyobb dózisban. Hosszabb időn át alkalmazva a vérnyomás emelkedését okozhatja, így magas vérnyomásban szenvedők, kismamák és májproblémákkal küzdők számára használata nem javasolt.
Indexkép: Depositphotos.com
Közösségi hozzászólások: