SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért ne együnk csokit?

Családinet [cikkei] - 2007-02-26
A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevőire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek.
Miért ne együnk csokit?

A csokoládét először a Közép-Amerika vidékén élő bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei.

 

A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is. Az adott termékek kakaó tartalma, az előírásoknak megfelelően országonként változik.

 

Az igazán jó minőségű csokoládét kizárólag a fenti három összetevő alkotja, illetve cukor és néha vanília. A tömegtermeléssel előállított csokoládé jóval kisebb mennyiségű kakaót, viszont annál több cukrot, tejet, szóját, lecithint, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaz. A csokoládé allergia is nagy valószínűség szerint ezen kiegészítők rovására írható, mintsem a kakaó elfogyasztásának következménye.

 

A tünetek fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, csalánkiütés, hányás, hasmenés és légszomj lehetnek. Súlyos esetekben kialakulhat akár anafilaxiás sokk is. Amennyiben a fenti tünetek előfordulását észleljük, érdemes allergológus szakorvost felkeresnünk. Egyszerű bőrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.

 

A kiváltó okok tehát a csokoládéban található egyéb, gyakori allergének elfogyasztása következtében jelentkezhetnek. Az ételallergiáktól szenvedők számára különösen fontos, hogy a csokoládéban összetevőként egyaránt előfordulhat tej, mogyoró, glutén, szójabab, vagy szójalecithin és kukorica, vagy kukoricaszirup is.

 

A fenti gyakori allergéneken kívül allergiás reakciót okozhatnak még a különböző adalékanyagok is. Ezek jelen lehetnek tartósítószer formájában, vagy ízesítő, színezőanyagként. A tatrazin sárga ételszínezék szintén allergiát okozhat. A nikkel egyaránt megtalálható a csokoládéban, a mogyoróban, teában, sörben, kávéban és sárgabarackban. Az érzékeny egyéneknél kontakt dermatitiszt válthat ki.

 

A csokoládéban számos vegyi anyag is megtalálható. Az édességek elfogyasztásának tulajdonított fejfájás is valójában ezek mellékhatásaként jelentkezik, illetve okozhatnak allergiás tüneteket is. A koffein és a theobromin megvonása, illetve a tyramin egyaránt okozhatnak fejfájást. A theobromin egyébként mérgező a kutyákra és egyéb állatokra. A  phenylethylamin hatása megegyezik az amphetaminnel. Hangulati ingadozásokat és fejfájást produkál.

 

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: info@allergiakozpont.hu
tel: 06 30 6319309

A hír alapjául a „Chocolate Allergies” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Megváltoztathatod a szemed színét?

Megváltoztathatod a szemed színét?

Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?

Az utóbbi időben évente 7500-8000 nőt és 150-200 férfit diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal Magyarországon. Ahogy általában a daganatos megbetegedések esetén, úgy a mellrák gyakoriságában is szerepe lehet a várható élettartam növekedésének, a "nyugati" életmódnak és étrendnek. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október harmadik hetét pedig 2009 óta a ritkábban előforduló, általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik, felhívva a figyelmet a prevenció, a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára.
Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)

A kamion sofőrje nem hajtott tovább - azonnal reagált, amint észrevette, hogy baj van.

A szerkesztő ajánlja