SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

Családinet [cikkei] - 2025-01-28
A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

Milyen élelmiszerek fogyasztását érdemes csökkenteni menopauza alatt?

A menopauza előtt, alatt és után talán még fontosabb a táplálkozásunkra úgy tekinteni, mint az egészségünk egyik alapkövére. Különösen akkor érezhető ez a hatás, ha a klimax kellemetlen tünetei – például hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulati hullámzások, hízás - kapcsán azt figyeljük meg, hogy azokat bizonyos élelmiszerek, italok felerősítik. Ilyen esetben érdemes azok bevitelét csökkenteni, elkerülni vagy mással helyettesíteni. A tüneteket felerősítő élelmiszerek általában (de nem minden esetben) az alábbiak lehetnek:

Csípős, nagyon fűszeres ételek

Különösen a hőhullámok és az éjszakai izzadás esetén érezheti úgy egy menopauzális időszakban lévő nő, hogy nem tesznek neki jót a csípős, erős fűszerezésű ételek. Nem meglepő módon ugyanis az ilyen fogások hozzájárulhatnak a magasabb testhőmérséklethez, ami rontja az ilyen jellegű tüneteket. Ezért érdemes kerülni az olyan élelmiszereket, fűszereket, mint a cayenne bors, a jalapeno paprika, a chili, és az olyan kész termékeket is, mint a különböző ízesítésű csípős szószok. Ugyancsak ajánlott megfigyelni, hogyan reagál a szervezet az olyan nagyon erős ízekre, mint például a kész kínai ételeké. Ha valaki szereti a karakteres ízeket, érdemes más fűszerekkel próbálkozni, mint a bazsalikom, a kakukkfű, vagy a kömény.  

Koffein és alkohol

Azoknak, akik imádják a reggeli kávé hatásait, rossz hír lehet, hogy a koffein is felerősítheti a hőhullámokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondani a kávéról vagy a fekete teáról, de a mennyiséget mindenképpen érdemes csökkenteni, különösen, ha a menopauza tünetei súlyosabbak. (A szintén koffeintartalmú energiaitalok pedig semmiképp sem ajánlottak, nemcsak menopauzában, de egyik életkorban sem.) Ugyanez igaz az alkoholra is, amely a fenti tüneteken kívül az alvást is megzavarhatja, annak ellenére, hogy néhányan éppen esti alvássegítőként kortyolják el. Ez azonban csak látszatmegoldás, és sem rövid-, sem hosszútávon nincsenek pozitív hatásai az alkoholfogyasztásnak.

Egyszerű cukrok és édességek

- Az egyszerű cukrok és finomított szénhidrátok (édességek, péksütemények, finomliszt stb.) csökkentése kulcsfontosságú menopauza idején is, nemcsak a testsúlykontroll miatt, hanem az egyenletes vércukorszint szempontjából is, ami hozzájárul ahhoz, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak és ne törjön ránk hirtelen farkaséhség. Szintén lényeges, hogy kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszer (pl. sütemények, kekszek, cukrozott üdítőitalok, édes péksütemények, szószok, gabonapelyhek, stb.) fogyasztását, ugyanis ezekkel pluszban olyan kalóriákat viszünk be, amire a szervezetnek nincs szüksége – ismerteti Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc. – Helyettesítsük ezeket nem feldolgozott, teljes értékű ételekkel, készítsük el ételeinket mi magunk! Így nemcsak hozzáadott cukortól és adalékanyagoktól mentes ételt készíthetünk, de a magasabb rosttartalmú változatokkal a bélmikrobiomunkat is táplálhatjuk. A finomlisztes termékeket cseréljük le teljes kiőrlésű változatokra, fogyasszunk barna rizst, bulgurt, quinoát, teljes kiőrlésű kenyeret, így tovább növelve a rostbevitelünket.

A táplálkozásterápia segíthet

- Mindent összevetve, a táplálkozás nemcsak kihívást jelenthet, de gyógyíthat is, csökkentheti a tüneteket. A menopauza kapcsán különösen érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni e téren, hiszen így nemcsak a panaszok enyhíthetők, de az olyan láthatatlan, de létező kockázatok is mérsékelhetők, mint a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek – hangsúlyozza a dietetikus. – A személyre szabott, hatékony, biztonságos és élvezetes táplálkozási rendszer komoly alapot jelenthet a menopauza környékén is az egészség és a fittség megőrzéséhez.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
Hozzászólások

LEGOLVASOTTABB

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Most érdemes kivizsgáltatni a pollenallergiát!

Akár már februárban is jelentkezhetnek a szezonális pollenallergia tünetei, de még nem késő, hogy kivizsgáltassuk magunkat. A szezont a mogyoró virágzása nyitja, majd azt követi az éger, a kőris, a nyír, a nyár és a tölgy. A bőrön végzett úgynevezett prick-tesztet érdemes a tünetmentes időszakban és az antihisztamin készítmények szedése előtt elvégeztetni - mondja dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Miért veszélyesek a csodadiéták?

A csodadiéták olyan fogyókúrás vagy étkezési módszerek, amelyek azt ígérik, hogy gyors és látványos eredményeket hoznak. Esetükben gyakran divatokról is beszélhetünk, amiket sokszor influencerek vagy hírességek nevével adnak el. Jellemzőjük, hogy általában nem tarthatók hosszú távon, és sok esetben nem alapulnak tudományos bizonyítékokon. Általában radikálisan korlátozzák a kalóriabevitelt, vagy bizonyos élelmiszercsoportokat teljesen eltávolítanak az étrendből, ami hosszú távon káros lehet az egészségre - figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja