SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi zöldségek, amelyekkel legtöbbet tehetünk a szemünk egészségéért

Családinet [cikkei] - 2022-10-14
Ahogy beköszöntenek az esős, őszi napok, egyre jobban esik bekuckózni az otthonunk melegébe, és egyre jobban esnek a testet-lelket melengető ételek is. Ráadásul az őszi szezonális zöldségek bővelkednek az immunrendszert kiválóan támogató vitaminokban, ásványi anyagokban, és nem mellesleg a szemünk egészségéhez is hozzájárulnak.
Őszi zöldségek, amelyekkel legtöbbet tehetünk a szemünk egészségéért

„Hosszú távon azzal tehetünk legtöbbet szemünk egészségéért, hogyha kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mert ezek tele vannak olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E-vitamin és a cink. Ezek mindegyike különösen előnyös a szemünk számára, és segítenek fenntartani a látásért felelős szervünk működését, megvédik a káros fényektől, valamint csökkenthetik az életkorral összefüggő degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát" – mondja Dr. Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Az ősz ebből a szempontból maga a kánaán. A piacok és a boltok polcai olyan zöldségektől roskadoznak, amelyek tartalmazzák a szükséges vitaminokat.

Leveles zöldek: A sötét leveles zöldek az őszi szezon nagy jolly jokerei, hiszen olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint a lutein és a zeaxantin. „A  lutein és zeaxantin beépülve semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket. Ezáltal mérsékelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, ami az időskori látásvesztés egyik fő okozója" – folytatja Dr. Bíró Bettina. Mivel a szervezet természetesen nem állítja elő a számára szükséges luteint, fontos, hogy a leveles zöldeket, például a spenótot, a kelkáposztát vagy a fodros kelt építsük be az étrendünkbe. De egyre több helyen kaphatunk mángoldot és pakchoi-t is. Bátran próbáljuk ki ezeket az újdonságokat! Olívaolajon, fokhagymával párolva mindkettőt tálalhatjuk például – az A-vitaminban szintén bővelkedő – csirkemáj mellé.

Brokkoli és kelbimbó: Ezek az őszi zöldségek tele vannak C-vitaminnal, aminek megfelelő mennyiségű beviteléről nem csupán az őszi meghűlések gyakorisága miatt szükséges gondoskodnunk. A C-vitamin ugyanis jelentősen csökkentheti a szürkehályog kialakulását. A C-vitamin bevitele brokkolit és kelbimbót fogyasztva sokkal hasznosabb, mintha például, narancslevet innánk, mert ezek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cukrot. Tudjuk, hogy a kelbimbó nem feltétlenül szerepel mindenki kedvenc zöldséglistáján, havonta legalább egyszer mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe, a többi zöldféle mellé.

Sárgarépa: A sárgarépa köztudottan jót tesz a látásnak és a szem egészségének. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin megvédheti a szem felszínét, és segíthet a szemszárazság leküzdésében. Nem mellesleg az A-vitamin szerepet játszhat a szürkehályog és a makuladegeneráció okozta látásvesztés kockázatának csökkentésében is. Fogyasszuk párolva, vagy lepjük meg a családot egy finom sárgarépatortával. Ha azonban igazán jót szeretnénk magunkkal tenni, a filmnézős estéken ropogtassunk, mártogassunk chips helyett nyers sárgarépát.

Édesburgonya és sütőtök: Az őszi szezon két szupersztárja hihetetlenül gazdag béta-karotinban, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez a vitamin a rodopszin összetevője is. Ez az a fehérje a szemben, amely lehetővé teszi, hogy gyenge megvilágítás mellett is lássunk. Az A-vitamin bevitele továbbá azért is kiemelten fontos, mert hiánya a könnycsatornák és a szemek ​​kiszáradásához vezethet, tartós szemszárazságot eredményezve.

"Mindig kiegyensúlyozottan, változatosan alakítsuk ki az étrendünket. A felsorolt zöldségek túlfogyasztása önmagában nem csodaszer, kombinált fogyasztásuk azonban hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez. Ha a felsorolt betegségek, elváltozások valamelyikét érzékeljük magunkon, esetleg diagnózisunk is van a problémáról, akkor mindenképp kövessük szemész szakorvosunk javaslatait és ne próbáljuk kizárólag diétával kezelni a már kialakult kórképet. Az említett ételek kiegyensúlyozott fogyasztása a megelőzésben bír fontos szereppel"  –  zárja Dr. Bíró Bettina.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Gyakran hallani, hogy az a gyermek válhat szeretetteljes és érzelmileg stabil felnőtté, akit megtanítottak szeretni, vagyis aki biztonságos kötődést és szeretetet tapasztalt gyerekkorában. De mi történik azokkal, akik ilyen élményeket nem kaptak? Vajon képesek-e szeretni és egészséges kapcsolatokat kialakítani felnőttkorukban? A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy igen, bár az út gyakran nehezebb és kihívásokkal teli lehet.
A szerkesztő ajánlja