SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testünk építőkövei

Családinet [cikkei] - 2006-03-03
Ha nem szeretnél folyton diétázni, viszont fontosnak tartod, hogy kiegyensúlyozottan étkezz, tudnod kell, mely tápanyagból mennyit igényel a szervezeted. Nézzük az alapokat. Mennyi kell fehérjéből, szénhidrátból és zsírsavakból?

FEHÉRJE

Miért kell?
A fehérje létfontosságú elem, amelyre szükség van szervezeted normális működéséhez. Segít az enzimek és hormonok előállításában, megőrzi a folyadékegyensúlyt a szervezetben, és fontos szerepe van az antitestek termelésében egy esetleges fertőzéskor. Ráadásul izmaid növekedésében is főszerepet kap.

Mennyit?
Napi kalóriabeviteled 10–30%-a származzon sovány fehérjéből. Ha rendszeresen túl sok fehérjét fogyasztasz (napi kalóriamennyiséged 35%-ánál többet), túlterhelheted a vesédet.

A legjobb fehérjeforrások: tojásfehérje, bőr nélküli szárnyasok, sovány vörös húsok, zsírszegény tejtermékek, hüvelyesek, tofu.

SZÉNHIDRÁT

Miért kell?
A test elsődleges energiaforrása, ennek megfelelően domináns szerepet játszik a táplálkozásban. Alapvetően két fajtája létezik: egyszerű és összetett. A különbség közöttük az, hogy az egyszerű cukrok rövid idő alatt megemelik a vércukorszintet, de hamar hagyják is visszaesni, míg az összetett szénhidrátok – a keményítő és a cellulóz – lassabban emelnek a vércukorszinten, de hosszabb ideig fent tartják.

Mennyit?
Napi kalóriabeviteled 40–60%-a származzon szénhidrátokból. Ennek fedezésére igyekezz elsősorban összetett szénhidrátokat fogyasztani.

A legjobb források: barnarizs, teljes árpa, vadrizs, teljes kukorica, teljes búza, zabpehely, köles, hajdina, rozs. 

ZSÍRSAVAK

Miért kell?
A telítetlen zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal mérsékelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása megfiatalít, ráadásul a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is kell.

Mennyit?
Napi kalóriabeviteled 20–30%-át jelentse a zsír. Törekedj arra, hogy ennek 5–10%-a többszörösen telítetlen zsírsavból származzon.

A legjobb zsírforrások: olajos tengeri halak (tonhal, lazac, szardínia, szardella), dió, len, szójababolaj, olajbogyó, olívaolaj, mogyoró, földimogyoró, avokádó.

www.holgyvilag.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja