SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magas koleszterinszintről

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-03
Magyarországon a legtöbb halálesetet a rákbetegség, valamint a szív-és érrendszeri problémák okozzák.

A koleszterin nem rossz, bármennyi problémát is okozhat. Magas szintje könnyen vezethet szív-és érrendszeri problémák kialakulásához, ugyanakkor megfelelő mennyiségben elengedhetetlen az emberi szervezet helyes működésében. Jelenléte természetes minden sejtben, sőt, az agyvelő szöveteiben is. Olyan vegyületek képződnek belőle, melyek nélkülözhetetlenek a hormontermelésben, a sejtfelépítésben, a D-vitamin kialakításában. Az epesav is koleszterinből képződik. Gyermekkorban fontos szerepet játszik az agy helyes fejlődésében, felnőttek szervezetében pedig az idegsejtek működéséhez szükséges.

A magas koleszterinszintre való hajlam örökölhető, de könnyen kivédhető a megfelelő étrend kialakításával. A legtöbb koleszterin táplálkozás során kerül be szervezetünkbe. A magas zsírtartalmú ételek, leginkább a vaj, csukamájolaj, zsír, zsíros húsok elkerülésével a koleszterinszint lényegesen csökkenthető. A növényi szterinek csökkentik a koleszterinszintet. A kevesebb mennyiségű koleszterin felvételt a máj korrigálja, így az értékek a normál határon belül maradnak.

Ma már számtalan, telítetlen zsírsavakban gazdag margarin kapható, melyek segítenek a vérzsír szintjének csökkentésében. Bár az öröklötten magas koleszterinszint szív- és érrendszeri problémákat okozhat, amerikai kutatók szerint az agy működésére serkentően hat. A vizsgálatok szerint jobb emlékezőtehetséget és koncentrálóképességet biztosít.

A jó és a rossz koleszterin

Szinte mindenki hallhatta már a kifejezést a jó és a rossz koleszterinről. A rossz, vagy az LDL szállító a májból szállítja a szervezetbe a koleszterint, míg a HDL, vagyis a jó, visszaviszi a májba a fölösleget, majd a májon és a beleken keresztül történik meg annak kiválasztása. Az LDL által szállított koleszterin, ha túl nagy mennyiségű, lerakódik az erekben.
Alapvetően mindenki más és más koleszterinszinttel rendelkezik, függően a táplálkozástól, szervezete működésétől, és öröklött tulajdonságaitól. A legfontosabb érték nem maga a HDL vagy LDL (pl. egy leleten), hanem azok aránya.

Helyes táplálkozás

A kalóriadús magyar konyha egyik alapköve lehet a magas koleszterinszint kialakulásának. A hagyományos ételek legnagyobb része tápláló és kalóriadús, ugyanakkor túl sok zsírt tartalmaz, még ha ez az éteken nem is látszik. A zsíros rántással készített főzelék mellé kínált zsírban gazdag sült hús máris megemeli a koleszterinszintet. Nem szükséges a zsiradékok teljes elhagyása, csupán megfelelő mértékben kell azt használni.

A legtöbb zsírt tartalmazó étel összetevője helyettesíthető, átalakítható, margarinok, étkezési keményítő segítségével. Az állati eredetű zsiradék telített zsírsavakat tartalmaz, mely magas koleszterinszinthez, érrendszeri problémákhoz vezethet. A növényi eredetű olajok, margarinok azonban telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében, emellett az érfalnak is védelmet nyújtanak. A csíraolajok megvédik a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól, emellett vitamintartalmukkal erősítik a szervezetet.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja