SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terjed a keresztallergia

Családinet [cikkei] - 2008-07-31
Itt a nyár és ezzel együtt a parlagfű és a gyümölcsevés szezonja is. Ez pedig igencsak veszélyes időszakot jelenthet a keresztallergiások számára.
Napjainkban egyre több keresztallergiával küzdő beteg növeli az allergiások táborát.

Terjed a keresztallergia

A jelenség olykor nehezen felismerhető, mivel a keresztallergia esetén egy allergiás betegnél az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag szintén allergiás tüneteket vált ki. A szervezet a két anyag közt nem tud különbséget tenni, ugyanis kémiai szerkezetük nagyon hasonló. Ilyen  közeli allergének például a fenyőpollen-fenyőmandula, búza-rozs, alma-körte, burgonya-sárgarépa, őszibarack-sárgabarack, poratka-lisztatka, szilva-cseresznye, parlagfű-napraforgó, tojás-csirkehús, tehéntej- más tejtermék párosítások.

Kiváltképp erős keresztallergia áll fenn a dinnyefélék és a parlagfű között. Ha parlagfűszezonban (általában júniustól októberig tart) egy parlagfűre allergiás személy bármilyen dinnyefélét eszik, akkor gyakran jelentkezhetnek nála a gyomnövény által kiváltott intenzív tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, heves reakciók. Ha az étkezés után félórával a nyálkahártyán bármilyen gyulladás, hólyag, viszkető-égető érzés jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy keresztallergiával állunk szemben. A keresztallergia tünetei könnyen "becsaphatják" a beteget, hiszen sokakban fel sem merül, hogy nem a szénanátha tünetei, hanem a keresztallergia tünetei gyötri őket. A pácienseket fel kell készíteni a keresztallergia lehetőségére, informálni kell őket, hogy mely anyagok lehetnek veszélyesek számukra. A tünetek nem ritkán még fulladást is okozhatnak.

A keresztallergiában szenvedőknek érdemes főzött, forrázott, hővel kezelt zöldségeket, gyümölcsöket - például zöldséglevest vagy friss, tartósítószerek nélküli kompótot - fogyasztani, hiszen a konyhai művelet során ezen élelmiszerek a keresztreakciót adó készségüket elveszítik. Érdemes kerülniük a tartósítószereket, a konzerv készítményeket, az állati fehérjét tartalmazó fűszeres ételeket, a különböző (keleti, egzotikus, pikáns) fűszerféléket. Helyettük például fagyasztott áruk fogyasztása is szóba jöhet. A bármilyen nemű fűszerezés is kerülendő, főleg az allergiás időszakban, hiszen ez egy felesleges sokk a szervezetnek. 

A feketeürömmel keresztreakciót adó élelmiszereket a magyar konyha még ritkán használja, viszont kétségtelen, hogy számuk nem elenyésző. Ide tartozik többek között az oregánó, a mangó, a szerecsendió, az ánizs, a kivi, a majoránna, a koriander, a kömény, a kamilla, a napraforgó, a kapor. Gyakrabban találkozunk  köztük a burgonyával, a banánnal, az uborkával, a dinnyefélékkel, a petrezselyemmel és a zellerrel. A nyírfa főleg a gyümölcsfélékkel ad keresztreakciót, mint például az alma, körte, sárgabarack, cseresznye, őszibarack, meggy, avokádó. Ugyanakkor a nyírfával együtt keresztallergiát eredményezhet a mogyoró, a (kesu)dió, a mandula is.

A fűfélék főleg a gabonákkal és hüvelyesekkel együtt adnak kereszt-reakciót, ide sorolható a rozs, a búza, a szója, a babfélék, a borsó, a földimogyoró és a paradicsom. A parlagfű a már említett dinnyeféléken kívül a paradicsommal, az uborkával, a tökkel, a cukkinivel, a banánnal, a napraforgómaggal és a kamillával. Ezeket fagylalt, befőtt, sőt kozmetikum-készítmény formájában is kerülni kell!

www.elelmiszerallergia.hu
Fotó: ragnarocks - 123rf.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja