Terjed a keresztallergia
Napjainkban egyre több keresztallergiával küzdő beteg növeli az allergiások táborát.
A jelenség olykor nehezen felismerhető, mivel a keresztallergia esetén egy allergiás betegnél az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag szintén allergiás tüneteket vált ki. A szervezet a két anyag közt nem tud különbséget tenni, ugyanis kémiai szerkezetük nagyon hasonló. Ilyen közeli allergének például a fenyőpollen-fenyőmandula, búza-rozs, alma-körte, burgonya-sárgarépa, őszibarack-sárgabarack, poratka-lisztatka, szilva-cseresznye, parlagfű-napraforgó, tojás-csirkehús, tehéntej- más tejtermék párosítások.
Kiváltképp erős keresztallergia áll fenn a dinnyefélék és a parlagfű között. Ha parlagfűszezonban (általában júniustól októberig tart) egy parlagfűre allergiás személy bármilyen dinnyefélét eszik, akkor gyakran jelentkezhetnek nála a gyomnövény által kiváltott intenzív tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, heves reakciók. Ha az étkezés után félórával a nyálkahártyán bármilyen gyulladás, hólyag, viszkető-égető érzés jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy keresztallergiával állunk szemben. A keresztallergia tünetei könnyen "becsaphatják" a beteget, hiszen sokakban fel sem merül, hogy nem a szénanátha tünetei, hanem a keresztallergia tünetei gyötri őket. A pácienseket fel kell készíteni a keresztallergia lehetőségére, informálni kell őket, hogy mely anyagok lehetnek veszélyesek számukra. A tünetek nem ritkán még fulladást is okozhatnak.
A keresztallergiában szenvedőknek érdemes főzött, forrázott, hővel kezelt zöldségeket, gyümölcsöket - például zöldséglevest vagy friss, tartósítószerek nélküli kompótot - fogyasztani, hiszen a konyhai művelet során ezen élelmiszerek a keresztreakciót adó készségüket elveszítik. Érdemes kerülniük a tartósítószereket, a konzerv készítményeket, az állati fehérjét tartalmazó fűszeres ételeket, a különböző (keleti, egzotikus, pikáns) fűszerféléket. Helyettük például fagyasztott áruk fogyasztása is szóba jöhet. A bármilyen nemű fűszerezés is kerülendő, főleg az allergiás időszakban, hiszen ez egy felesleges sokk a szervezetnek.
A feketeürömmel keresztreakciót adó élelmiszereket a magyar konyha még ritkán használja, viszont kétségtelen, hogy számuk nem elenyésző. Ide tartozik többek között az oregánó, a mangó, a szerecsendió, az ánizs, a kivi, a majoránna, a koriander, a kömény, a kamilla, a napraforgó, a kapor. Gyakrabban találkozunk köztük a burgonyával, a banánnal, az uborkával, a dinnyefélékkel, a petrezselyemmel és a zellerrel. A nyírfa főleg a gyümölcsfélékkel ad keresztreakciót, mint például az alma, körte, sárgabarack, cseresznye, őszibarack, meggy, avokádó. Ugyanakkor a nyírfával együtt keresztallergiát eredményezhet a mogyoró, a (kesu)dió, a mandula is.
A fűfélék főleg a gabonákkal és hüvelyesekkel együtt adnak kereszt-reakciót, ide sorolható a rozs, a búza, a szója, a babfélék, a borsó, a földimogyoró és a paradicsom. A parlagfű a már említett dinnyeféléken kívül a paradicsommal, az uborkával, a tökkel, a cukkinivel, a banánnal, a napraforgómaggal és a kamillával. Ezeket fagylalt, befőtt, sőt kozmetikum-készítmény formájában is kerülni kell!
www.elelmiszerallergia.hu
Fotó: ragnarocks - 123rf.com
Közösségi hozzászólások: