SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azok a rejtélyes E-számok

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-15
Színezék, csomósodást gátló anyag, tartósítószer… Sokszor azt sem tudjuk mennyire káros lehet egy zacskós leves elfogyasztása. Szinte minden ételünk tartalmazza az ismeretlen E-számokat, s ha nem figyelünk oda kellőképpen, akár komoly problémát is okozhatnak.

 

Mivel az E-számokról eddig szinte csak akkor esett szó, ha mérgező- vagy allergén anyagként emlegették őket, valójában nem is vagyunk tisztában jelentésükkel. E-számmal rendelkezik a C-vitamin, és a kurkuma is, mely nyilván nincs káros hatással a szervezetre. De megtalálhatjuk ugyanitt a likopint is, melyet a paradicsomból nyernek, s rákmegelőző hatású.

Ugyanakkor a színezékek listáján szerepel például az alumínium, az arany és az ezüst is. Ezeket legtöbbször cukorkák díszítésénél alkalmazzák.

 

Az E számok csoportjai

 

  • Színezékek (E100-E180)
  • Tartósítószerek (E201-E285)
  • Antioxidánsok (E310-E321)
  • Savanyúság szabályzók (E510)
  • Ízfokozók (E620-E625)
  • Csomósodást gátló anyagok (E907)
  • Édesítőszerek (E951-E959)

 

Talán a színezékek között található a legtöbb ártalmatlan anyag, itt ugyanis sokszor a paradicsomból kivont likopint, vagy más zöldségekből nyert karotint alkalmazzák. Időről-időre felbukkannak rémhírek, és listák, melyeken a mérgezőnek kikiáltott adalékanyagok szerepelnek. Persze ezek legtöbbször magánkezdeményezések, egy-egy kutatóintézet vagy kórház neve mögé bújva ismeretlenek riogatják szegény vásárlókat.

 

Arról nem beszélve, hogy a listán leginkább a gyorsételeket (zacskós leves, pudingok) igyekeznek veszélyesnek feltűntetni, holott bármelyik vásárló elmondhatja: míg egy pudig csupán egy adalékanyagot tartalmaz, addig a Tesco gazdaságos májkrémben tizet is találhatunk!

 

Maguk az adalékanyagok, ha egészséges ember fogyasztja őket, legtöbb esetben nem járnak mellékhatással. Az étel- vagy gyógyszerallergiával, illetve más betegséggel küzdőknek viszont külön figyelmet kell fordítani az E-számokra! Példaként az E210 fogyasztása kerülendő az aszpirin érzékenyek számára, mert súlyos allergiát válthat ki. Természetesen ezt egyetlen étel címkéjén sem közlik.

 

És azt sem, hogy a legtöbb adalékanyag allergiás reakciót, vese- és májbetegséget, ájulást okozhat. Tehát, ha a gyártó köteles feltűntetni a címkéken az E-számokat, akkor mindent megtett? Egyáltalán nem. A vevőknek tájékoztató füzetre lenne szükségük ahhoz, hogy a több mint ezer adalékanyag közül kiszűrhessék a rájuk nézve káros anyagokat.

 

Linkek

 

Az E-számok káros mellékhatásairól:

http://www.hazipatika.hu/tools/enum?info=1

Az E-számok részletes listája:

http://www.sohagabor.hu/veggie/e.html

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

Most érdemes kivizsgáltatni a pollenallergiát!

Akár már februárban is jelentkezhetnek a szezonális pollenallergia tünetei, de még nem késő, hogy kivizsgáltassuk magunkat. A szezont a mogyoró virágzása nyitja, majd azt követi az éger, a kőris, a nyír, a nyár és a tölgy. A bőrön végzett úgynevezett prick-tesztet érdemes a tünetmentes időszakban és az antihisztamin készítmények szedése előtt elvégeztetni - mondja dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja