SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betain a céklából

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-06
A népgyógyászat tudva tudatlanul régóta alkalmazta a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de elsősorban általános fiatalító szerként fogyasztották. Hamarosan kiderült, hogy az egyik fő szerep a betainé.

Mi van a céklában?

A cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.) a Földközi-tenger környékén őshonos növény Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Lippai már a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern étkezést szolgáló fajták a XIX. és XX. Században terjedtek el.

Kedvező táplálkozásélettani hatása kiváló beltartalmi értékeinek, színanyagainak, magas rosttartalmának, kedvező elemösszetételének (különös tekintettel a magnéziumra), gazdag vitamin- és főleg folsavtartalmának köszönhető. Külföldi irodalmi adatok is arról számolnak be, hogy komoly preventív hatása van különböző daganatos megbetegedések esetében, valamint a koleszterolszint csökkentésben. Bizonyított a céklakivonat kiváló gyökfogó hatása. Természetesen ez nem egyetlen aktív komponensnek köszönhető. A cékla esetében a fő komponens, a betain, de ezen kívül a fenolos komponesek száma is jelentős, melyek hozzájárulnak a hatáshoz. A cékla színanyagai a narancssárga vulgaxantinok (vulgaxantin I. és II. ) és a vörös betacianinok (betanin, izobetanin, prebetanin, izoprebetanin). Változatos színét e vegyületek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. A betacianin fő tömegét (75-95 %) a betanin képezi. A betanin mennyisége a cékla fajtájától függően 30-100 mg/kg.

Tumoros betegségek ellen


Céklalé fogyasztásakor fehérvérűségben szenvedő betegek állapotának javulását állapította meg Bakay professzor1939-ben.

Ferenczi Sándor az ötvenes években sikerrel kezelt céklalével rákos betegeket. Ferenczi kiegészítő gyógymódnak nevezi az operáció, besugárzás és citosztatikum mellett. Ferenczi az antocián tartalomnak tulajdonította a gyógyhatást, de bebizonyosodott, hogy a vörös színanyag a céklagyökérben a betacianinoknak köszönhető.

A hatvanas években a rákellenes hatást az allantoin nevű alkaloidnak tulajdonították (Constantinescu, Románia).

A kilencvenes években Edenharder et al. és Kapadia et al egymástól függetlenül kimutatták, hogy tumor növekedés gátló és mutáció gátló hatású a céklalé. Rosenberg arra a következtetésre jutott, hogy ez a betain, allantoin, C-vitamin és más vegyületek (farnezol, rutin) együttes hatásának tulajdonítható.

A betain

A cékla betain (trimetil-glicin) tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). A vegyületet először céklagyökérből vonták ki. Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak.

A homocisztinuria ellen



A betain metilcsoport-donorként vesz részt az aminosav szintézisben, melynek során a homocisztein metioninná alakul át.

A homocisztinuria azt jelenti, hogy a sejtekben megnő a homocisztein tartalom, amely többek közt trombózis kialakulásához vezethet. Másik károsító hatása a csontritkulás (osteoporosis), és egyéb csontrendszeri rendellenességek. A homocisztinuriás betegek agyvizében (liquor) is felléphetnek anyagcsere-rendellenességeket.

Bebizonyosodott, hogy a cékla betain tartalma, oly irányban befolyásolja az anyagcserét, melynek révén a károsan megemelkedett homocisztein szint csökken.

A zsírmáj ellen

A Betain a nem alkoholos eredetű., pl vírus fertőzés következtében fellépő zsírmáj (zsíros degeneráció a máj szövetében) kialakulásának esélyét csökkenti, mert metil csoportjának átadásával egy biokémiai reakciósorozaton keresztül segíti egy olyan kén tartalmú aminosav (S-adenozil-metionin) kialakulását, amelynek fontos szerepe van a zsíranyagcserében (pl. foszfolípid képzés).

Az etanol májmérgező hatása ellen is hat a betain. A betain az alkoholos eredetű zsírmáj kialakulását is gátolja, mert hatására csökken a zsírfelhalmozódás a májban.

Ozmoregulátor szerep

Másik májvédő hatását a májban található makrofág sejtek (Kuppfer sejtek) ozmoregulátoraként fejti ki. Azaz a víztartalom és az oldott anyagok koncentrációját szabályozva segíti a makrofág sejtek működését. A makrofág sejtek képesek bekebelezni és megemészteni a szervezetbe bekerülő idegen anyagokat, így igen fontos szerepük van a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében.

A betain szintén fontos szerepet játszik a vesében található sejtek ozmoregulációjában.

Forrás: www.kertpont.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja