SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kefélést ne vigyük túlzásba!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-20
Mindenki dús hajkoronáról álmodik... Az egészséges haj valóban esztétikai élmény, nőnél-férfinél az egész személyiséget is meghatározhatja. Magabiztosságot ad, szexi... Karakterjegy.
De vajon nem tennénk-e jobban, ha a hajápolás helyett a fejbőrre koncentrálnánk? Szabad-e százszor végighúzni hajunkon a fésűt, ahogy nagyanyáink tették? Gyakorlati kérdések, érdekes válaszok.
A kefélést ne vigyük túlzásba!
Hajunk felépítését tekintve leginkább a gyapjúra, az angórára, vagy a kasmírra hasonlít, azaz  98 %-a fehérjerostokból épül fel. Gondoljunk csak arra, hogy nézne ki egy gyapjúpulóver, ha nap mint nap mosnánk és szárítanánk! Na, így nézne ki a hajunk is. Tehát ahogy a gyapjúpulcsival, úgy hajszálainkkal is kíméletesen bánjunk!
Fejbőrünk - ki gondolná? - kiválasztószerv. Az éjszaka folyamán ezen a felületen is kiválasztódnak az anyagcsere végtermékek, ásványi sók, méreganyagok. Ha fejbőrünket eltömíti a minden samponban, balzsamban, hajsprayben, zselében található szilikon, akkor ezek a nemkívánatos anyagok összegyűlnek, és hajhullást okozhatnak. Az is káros, hogy akadályozza a bőr oxigén- és anyagcseréjét. A samponokban levő erős mosóhatású tenzidek pedig a fejbőrről leoldják a savas védőburkot, gyakran ki is szárítják a bőrt.

Alapos öblítés

A zsíros hajúak különösen körültekintően válasszák ki a használatos sampont, az ő számukra készített szerek ugyanis egészen erős zsíroldó anyagokat, tenzideket tartalmaznak. Erre a fejbőr pedig egyre intenzívebb faggyútermeléssel reagál. Ezért is válik szükségessé az egyre gyakoribb, sok embernél már a minden napos hajmosás… Sose a hajra, hanem a tenyerünkre öntsük a sampont, majd oszlassuk szét egyenletesen mind a fejbőrön, és a hajon. A samponozás után alaposan - nagyjából háromszor annyi ideig tartson, mint a mosás - öblítsük ki a hajunkat. A lényeg a fejbőr tisztán tartása, masszírozása, ami 1-2 perces legyen, ujjbeggyel végezzük és körkörös mozdulatokkal.
Öblítés után jön a szárítás. A nedves hajat először csavarjuk törülközőbe – így leitatjuk róla a vizet. Ne állítsuk a szárítót melegre, pláne ne forróra és 10 cm-nél távolabbra tartsuk! A szárítás roncsolja a hámsejteket, a hajszál könnyen meghasad, eltörik. Ha meleg lett a haj, az nem biztos, hogy száraz is…


Nem kell azért százszor

A haj szépségét az alap, a fejbőr épsége határozza  meg igen nagy mértékben. Ezért tehát elsődleges a fejbőrről gondoskodás. Például alapvető jó tanács: inkább a fejbőrt mossuk, ne a hajat! Az igazi az lenne, ha a fejbőrünket mindennap vaddisznósörte kefével masszíroznánk. A masszírozás ugyanis ebben az esetben is vérbőséget eredményez a nagyon fontos hajhagymáknál, ideálissá teszi az oxigén- és tápanyagellátást. Nem sokan tudják, pedig igaz, hogy a fejbőr kefélésével a hajszálmerevítő izom (állítólag ilyen is van) részesül edzésben. Így érhetjük el, hogy a frizura nem lapul le, dúsabb hatású lesz

Elődeink anno minden este százszor húzták végig hajukon a kefét. Nem ok nélkül tették ezt. Jó erős hajkeféléssel eltávolítható a napközben a hajra ragadt por, mindenféle szennyeződés. Az ő idejükben persze minden más volt, a munkavégzés, a környezet, a levegőtisztaság… De hasznos a hajkefélés a nap bármely szakában, különösen amikor fáradtnak érezzük magunkat, komfortérzést okoz, enyhíti a fáradtságot. Ám ne essünk túlzásba! A százat nem kell betartani. A fésülködés serkenti a fejbőr faggyúmirigyeit, „fejünk”, azaz a haj és a fejbőr is hamar zsírossá válik így. Az sem mindegy, milyen irányba haladva stimuláljuk a hajas bőrt: a tarkótól haladjunk a fejtető felé! Higiéniai okokból még családon belül se használjunk közös fésűt!
Jó, jó, de milyen a jó fésű? Itt is a minőséget válasszuk! Az olcsó, rossz minőségű eszközök  statikusan feltölthetik hajunkat, roncsolják a hajszál szerkezetét. Fésűinket, keféinket hetente egyszer nem árt fertőtleníteni. Hasznos a kaucsukfésű. A kefénk sörtéi gömbölyű végűek legyenek!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
A szerkesztő ajánlja