És mivel lusta voltam prézlit pirítani, porcukros tejföllel tálaltam. Amíg főttek a gombócok, készítettem hozzájuk egy kis balzsamszószt is. Az volt mind közül a legfinomabb, bár csak a kisujjam hegyét dugtam bele, természetesen kizárólag ízellenőrzés okán.
Hozzávalók:
30 dkg túró
2 db tojás
2 dl búzadara
egy csipet só
20 dkg eper
egy evőkanál kristálycukor
3 evőkanál balzsamecet
a tálaláshoz tejföl és porcukor
Elkészítés:
A túrót villával áttörtem, hozzáadtam a tojásokat, a darát és a sót, és kézzel alaposan összedolgoztam. Kb. 2 órát állt, ennyi időt adtam neki, hogy a dara megszívja magát. Ezután bő, enyhén sós vízben kifőztem a vizes kézzel gömbölygetett gombócokat. Átlagos méretű gombócok esetében úgy 5-6 perc főzési időre van szükség, de nem árt egyet kettévágni, hogy a közepe is átfőtt-e. Mindeközben készül a balzsamszósz, emígyen: egy evőkanál cukrot szárazon elkezdek karamellizálni, amikor már halványbarna, hozzáöntöm a balzsamecetet, egy evőkanálnyi vizet, és türelmesen kevergetve sűrű szósszá főzöm a folyadékot. Nem kell neki sok idő, de szemfülesség annál inkább, nehogy odakapjon. Isteni ízű szósz a végeredmény, amit bátrabbaknak tálaláskor az eperre locsoltam, kevésbé bátraknak csak tányérszéli díszítés lett belőle. Tálaláskor a negyedelt epreket a gombócok köré halmoztam, tejfölt csorgattam a tetejükre , porcukor szórást is kaptak, majd jöhetett a szósz...
Forrás: http://fakanal.freeblog.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)