Nézzük először a hideg elleni védekezés legelterjedtebb italát a (fűszeres) forralt bort, a klasszikus recept alapján:
Hozzávalók:
- 1 liter bor (vörös vagy fehér)
- 8 dkg cukor
- 5 db szegfűszeg
- 2 db szegfűbors
- 1 rúd fahéj
- fél citrom
Elkészítés: A bort a hozzávalókkal együtt egy üvegedényben forráspontig hevítjük (nem szabad forralni, mert az árt a bor aromájának), majd a citromot belekarikázzuk, és csészékbe öntve forrón tálaljuk
A forralt bor gyümölcsösebb vátozata annyiban különbözik, hogy a hozzávaló bor felét fél liter szőlőlével helyettesítjük, és a citrom helyett alkalmazhatunk narancskarikákat és/vagy almadarabkákat.
A forralt borhoz hasonlóan ismert téli melegítő ital a grog, amely rumból készül és nagyon ízletes:
Hozzávalók (1 fő részére):
- 2 evőkanál 80%-os rum
- 1 evőkanál narancslé
- 50 g méz
- 4 db szegfűszeg
- 2 db szegfűbors
- 1 rúd fahéj
- 1 szelet narancs
- forró víz
Elkészítés: A mézet hőálló pohárba öntjük, beletesszük a szegfűszeget, szegfűborsot,és a narancsszeletet, majd a pohárba öntjük a narancslevet és a rumot, utána beletesszük a rúd fahéjat, végezetül felöntjük az egészet forrásban lévő vízzel, ezután felkeverve forrón tálalhatjuk.
A fenti fűszerek és gyümölcslé felhasználásával alkoholmentes fűszeres melegítő italokat is készíthetünk, mint az alábbi recept is mutatja:
Hozzávalók (4 fő részére):
- 2 db lédús narancs, vagy 2-2,5 dl narancslé
- 1,5-2 dl ananászlé
- 6 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1-2 filter fekete tea
- 1-2 evőkanál méz
- 1 csipetnyi szerecsendió
- forró víz
Elkészítés: A narancslevet, vagy a narancsok kifacsart levét a fahéjjal és szegfűszeggel együtt kb. 5 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a teát 5-6 dl forró vízzel elkészítjük és a mézzel ízesítjük, majd a narancslevet és a teát összeöntjük az ananászlével, beletesszük a szerecsendiót, és újra felforraljuk, ezután hőálló poharakban tálaljuk.
Fahéjjal fűszerezhetünk tejes, vagy tejszínes melegítő italokat is, esetleg kávét, természetesen ezeket is feldobhatjuk némi harmónikusan odapasszoló alkohollal. Nézzük először a rumos forró csokoládé receptjét:
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1,5 dl rum
- 6 dkg étcsokoládé
- 6 dkg fehércsokoládé
- 1 kávéskanál kristálycukor
- tejszínhab
- csokireszelék
Elkészítés: Vízgőz fölött külön-külön felolvasztjuk a kétféle csokoládét, a megolvasztott csokit belecsorgatjuk a csészékbe, alulra a fehéret, majd rá a sötétet, és hagyjuk megdermedni. A forró tejet elkeverjük a cukorral és a rummal, majd beletöltjük a csészékbe. Az elkészített finomságokat ízlés szerint tejszínhabbal, csokireszelékkel és fahéjjal díszíthetjük.
Végezetül bemutatjuk a klasszikus Bécsi kávé receptjét:
Hozzávalók (4 személyre):
- 100 g (fél csésze) főzőcsokoládé
- 0,6 dl (4 evőkanál) tejjel felére hígitott tejszín
- 5,5 dl (2 és fél csésze) forró erős kávé
- 1,5 dl (kétharmad csésze) tejszín
- 5 g (1 kiskanál) cukor
- fahéj és kakaó a díszítéshez
Elkészítés: A csokit olvasszuk fel egy serpenyőben, vagy mikróban, ügyelve, hogy ne égjen oda, keverjük el a higított tejszínnel, töltsük hozzá lassan a kávét és fokozatosan habosítsuk, tartsuk melegen. Majd a tejszínt a cukorral együtt verjük fel. A kávét előmelegített csészékben tálaljuk tejszínhabbal a tetején, amit fahéjjal és kakaóval díszíthetünk.
További forró ital receptek:
Forró italok hideg estékre 2.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)