Nem hiába tartják a tésztát az egyik legváltozatosabb ételnek világszerte, hiszen minden alkalomhoz illik: hagyományosan túróval és szalonnával, télen levesbetétként, vendégeknek desszertként, nyáron pedig tésztasaláta formájában, hidegen tálalhatjuk.
A nyár közeledtével mindannyian jobban odafigyelünk vonalainkra, több figyelmet fordítunk étkezésükre, és több időt töltünk az edzőteremben. Sanyargatjuk magunkat, hogy mire fel kell venni a bikinit a hasunk laposabb, a karunk feszesebb legyen, a combunkról pedig eltűnjenek azok az undok kis gödröcskék, amelyek annyi nő életét megkeserítik.
Szerencsére a nyári kánikulában senki sem vágyik nehéz, zsíros ételekre, amelyek teljesen elnehezítik és lelassítják az embert.
Ilyenkor is kitűnő választás a tészta, amelyet a nagy melegben könnyű zöldségekkel, vagy tésztasaláta formájában fogyaszthatunk. Mivel a tészták összetett szénhidrátok, így az aktívabb nyári életmódhoz is elegendő energiát biztosítanak, anélkül, hogy feleslegesen megterhelnénk a gyomrunkat, sőt gyors lebomlásuknak köszönhetően akár fogyókúrákban is alkalmazhatóak. Emellett a tészták táplálkozástanilag nagyon értékes élelmiszerek; a hazánkban oly népszerű tojásos tészták pedig a tojásnak köszönhetően még több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul, a komplex szénhidrátok nemcsak jó hatással vannak immunrendszerünkre, hanem jókedvre is derítenek.
Napjainkban rengeteg ötletes tésztasaláta receptet találhatunk a magazinokban vagy az interneten. Készíthetünk hús mellé, vagy akár önálló fogásként is tálalhatjuk. Az elkészített tésztasalátát tegyük a hűtőbe, így kellemes felfrissülést jelentenek a legnagyobb kánikulában is.
Íme néhány tésztasaláta recept, amellyel feldobhatjuk az egyhangú nyári napjainkat. A vállalkozó kedvűek akár azonnal bele is vághatnak.
Sajtos túrós tésztasaláta
Hozzávalók
320 g Gyermelyi négytojásos szarvacska, 150 g túró, 150 g sajt, 20db olívabogyó, 0,5 dl olívaolaj, 2 db citrom, 1 szál sárgarépa, 4 szál újhagyma, 400 g saláta vegyesen, só, oregánó
Vékony metéltre vágjuk a répát, a sajtot, a salátákat és a hagymát. A tésztát összekeverjük a felvágott zöldségekkel, túróval, olívabogyóval. Sóval citromlével ízesítjük, oregánóval fűszerezzük, és az olajjal meglocsolva tálaljuk.
Mustáros-lencsés tésztasaláta
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl. Olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g főtt marhanyelv, 100 g főtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez.
A mustárt, sót, borsoz, jól kikeverjük az olajjal majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és salátalevelekre tálaljuk.
Spárgás tésztasaláta pestóval és lazacrózsával
Hozzávalók: 320 g Gyermelyi pipa, 3 evőkanál pesto, 250 g főtt spárga, 50g piros színű paprika, 2 dl majonéz, 1-2 dl tejföl, só, 2 db citrom, 200 g füstölt lazac, saláta a díszítéshez.
A majonézt, a tejfölt, a pestót összekeverjük, majd hozzáadjuk a főtt tésztát, spárgát és a darabolt paprikát. Sóval és 1 citrom levével ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk. A salátalevelekkel díszített tányérra tálaljuk, hajtogatott lazacrózsával és citrommal.
Illatos tésztasaláta
Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)
A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.
Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.
Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)