Nem hiába tartják a tésztát az egyik legváltozatosabb ételnek világszerte, hiszen minden alkalomhoz illik: hagyományosan túróval és szalonnával, télen levesbetétként, vendégeknek desszertként, nyáron pedig tésztasaláta formájában, hidegen tálalhatjuk.
A nyár közeledtével mindannyian jobban odafigyelünk vonalainkra, több figyelmet fordítunk étkezésükre, és több időt töltünk az edzőteremben. Sanyargatjuk magunkat, hogy mire fel kell venni a bikinit a hasunk laposabb, a karunk feszesebb legyen, a combunkról pedig eltűnjenek azok az undok kis gödröcskék, amelyek annyi nő életét megkeserítik.
Szerencsére a nyári kánikulában senki sem vágyik nehéz, zsíros ételekre, amelyek teljesen elnehezítik és lelassítják az embert.
Ilyenkor is kitűnő választás a tészta, amelyet a nagy melegben könnyű zöldségekkel, vagy tésztasaláta formájában fogyaszthatunk. Mivel a tészták összetett szénhidrátok, így az aktívabb nyári életmódhoz is elegendő energiát biztosítanak, anélkül, hogy feleslegesen megterhelnénk a gyomrunkat, sőt gyors lebomlásuknak köszönhetően akár fogyókúrákban is alkalmazhatóak. Emellett a tészták táplálkozástanilag nagyon értékes élelmiszerek; a hazánkban oly népszerű tojásos tészták pedig a tojásnak köszönhetően még több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul, a komplex szénhidrátok nemcsak jó hatással vannak immunrendszerünkre, hanem jókedvre is derítenek.
Napjainkban rengeteg ötletes tésztasaláta receptet találhatunk a magazinokban vagy az interneten. Készíthetünk hús mellé, vagy akár önálló fogásként is tálalhatjuk. Az elkészített tésztasalátát tegyük a hűtőbe, így kellemes felfrissülést jelentenek a legnagyobb kánikulában is.
Íme néhány tésztasaláta recept, amellyel feldobhatjuk az egyhangú nyári napjainkat. A vállalkozó kedvűek akár azonnal bele is vághatnak.
Sajtos túrós tésztasaláta
Hozzávalók
320 g Gyermelyi négytojásos szarvacska, 150 g túró, 150 g sajt, 20db olívabogyó, 0,5 dl olívaolaj, 2 db citrom, 1 szál sárgarépa, 4 szál újhagyma, 400 g saláta vegyesen, só, oregánó
Vékony metéltre vágjuk a répát, a sajtot, a salátákat és a hagymát. A tésztát összekeverjük a felvágott zöldségekkel, túróval, olívabogyóval. Sóval citromlével ízesítjük, oregánóval fűszerezzük, és az olajjal meglocsolva tálaljuk.
Mustáros-lencsés tésztasaláta
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl. Olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g főtt marhanyelv, 100 g főtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez.
A mustárt, sót, borsoz, jól kikeverjük az olajjal majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és salátalevelekre tálaljuk.
Spárgás tésztasaláta pestóval és lazacrózsával
Hozzávalók: 320 g Gyermelyi pipa, 3 evőkanál pesto, 250 g főtt spárga, 50g piros színű paprika, 2 dl majonéz, 1-2 dl tejföl, só, 2 db citrom, 200 g füstölt lazac, saláta a díszítéshez.
A majonézt, a tejfölt, a pestót összekeverjük, majd hozzáadjuk a főtt tésztát, spárgát és a darabolt paprikát. Sóval és 1 citrom levével ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk. A salátalevelekkel díszített tányérra tálaljuk, hajtogatott lazacrózsával és citrommal.
Illatos tésztasaláta
Hozzávalók: 35 dkg Gyermelyi kagyló tészta, só, olaj, 2 friss paradicsom, 1 sárgarépa, 2 újhagyma, ½ kaliforniai paprika, 2 csokor petrezselyem, 2-3 szál friss kukkfű, 1 csokor bazsalikom, maroknyi olajbogyó, 10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)
A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.
Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.
Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)