Minden az alapoknál kezdődik: a hús
Ahány ház, annyi szokás: ki sertésből, ki borjúból, ki pedig csirkéből szereti elkészíteni, de bármelyik is legyen a nagy kedvenc, van néhány aranyszabály, amelyek betartásával tovább tökéletesíthetjük a családi receptet. Az első rögtön a hús kiválasztásában rejlik. Mivel az olajban sütés és a panírozás önmagában egy viszonylag zsiradékos, nehéz ételt eredményez, érdemes a szárazabb húsok közül válogatni.
Ha sertés, akkor jellemzően karajból, a csirke pedig zsenge mellből készül. A borjúnál fontos, hogy gyenge húst válasszunk, példul szuper alapanyag a borjú bécsihez a dió, a frikandó vagy a felsál. A gondosan kiválasztott húst gondosan kell előkészíteni: minden esetben fél centi vékonyságúra kell klopfolni, majd a panírozás előtt ízesíteni sóval és borssal.
Alkalomhoz illő öltözet: a bunda
A klasszikus rántott hús jellegét az aranybarna, ropogós kabát, a bunda határozza meg. A lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatást, azaz a panírozást mindenki ismeri, azonban van néhány titok, amivel még istenibb eredmény érhető el.
Az első komponens, a finomliszt helyettesíthető bármilyen más liszttel, így izgalmas játékteret adhatunk az ízeknek. A kukoricaliszt különösen jól működik, mert nagyon ropogósra sül. A tojásba kevert egy-két csipet só, sőt akár az adott húshoz illő fűszer vagy ételízesítő is csodákra képes, a zsemlemorzsához pedig keverhetünk magvakat, pl. szezám és len magot is!
A tudomány itt kezdődik: sütőolaj fritőz és sütési hőfok
A hús kiválasztása és a panírozás tökéletes alapot adnak a tökéletes rántott húshoz. Azonban az igazi tudomány a sütőolaj és a sütés háza táján kezdődik. Az egyik legfontosabb itt is a minőségi alapanyag kiválasztása: számos kiváló minőségű bio sütőolaj is létezik, melyeket nyugodt lelkiismerettel használhatunk. A használt sütőolaj akár többször is felhasználható, így elkerülhetjük a pazarlást. Ebben az esetben nagyon fontos a használt sütőolaj szűrése, hogy a korábbi sütésből maradt pörzsanyagok ne szennyezzék az ételt.
A sütés természetesen fritőzben a legsikeresebb, azonban nem mindenkinek van otthon ilyen konyhai gépe. Egyszerű lábosban is kiváló eredményt érhetünk el, ha kellően bő és megfelelő hőmérsékletű olajjal dolgozunk. Az ideális 170 fokot a már egyre több helyen kapható konyhai hőmérővel ellenőrizhetjük.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)