A főtt füstölt sonka, tarja sokáig eltartható a hűtőben, ha ügyesen tároljuk, hetekig nem lesz semmi baja. De persze érthető, ha három nap szüntelen sonkaevés után most ránézni sem bírunk, ám mivel remekül fagyasztható, így a húsvéti maradékokból akár hónapok múlva is remek ebédet-vacsorát készíthetünk. Íme néhány ötlet.
Húsvét utáni sonkás receptek
Füstölt sonkával töltött rántott palacsinta
Hozzávalók:
- 12 db ún. sós palacsinta (a palacsinta tésztájába ne tegyünk cukrot)
- 20-25 dkg főtt, füstölt tarja
- néhány evőkanál tejföl
- só, bors
- és a panírozás kellékei: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés:
Megsütjük a vékony palacsintákat. Előtte ledaráljuk a füstölt tarját, és tejföllel, borssal krémet alkotunk belőle. Méghozzá olyan krémet, ami nem folyós, ugyanakkor könnyedén kenhető. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat, majd kétoldalt behajtjuk, majd feltekerjük őket. Akkor jó, ha a tekercsek jó szorosak, nem folyik ki belőlük a töltelék.
A szokásos módon panírozunk, majd bő, forró olajban szép barnára sütjük a hengerkéket. Remek köret hozzá bármilyen saláta, például a maradék keménytojásokból készült majonézes tojás.
Kukoricás-sonkás farfalle
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta (spagetti, farfalle, tagliatelle, fussili)
- 10 dkg apróra vágott főtt sonka
- 20 dkg parmezán
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 125 gr Philadelphia krémsajt
- 3 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis fej brokkoli
- só
- bors
- őrölt rozmaring, oregano és bazsalikom
Elkészítés:
A tésztát a csomagoláson található ideig főzzük, egy másik edényben megpároljuk a brokkolit úgy, hogy még roppanós maradjon. Közben olívaolajon megpirítjuk kissé a csíkokra vágott sonkát, hozzáadjuk a fűszereket, a kukoricát, amikor átforrósodott, belekanalazzuk a krémsajtot, olvadásig kevergetjük, majd felöntjük annyi tejszínnel, hogy kellemes állagú szószt kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A reszelt parmezánból tehetünk a szószba egy keveset, a többit majd a tészta tetejére szórjuk tálaláskor. A brokkoli rózsákat utoljára tegyük a mártásba, nehogy összetörjenek. Ekkor kerül sor az összevagdalt petrezselyemre is, ami nemcsak színt, de kellemes ízt is ad a tésztának. A forró mártást összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és már lehet is tálalni, az egész nem több 15 percnél.
Calzonetti
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- 25 ml langyos víz
- 1 csipet só
- 1 közepes méretű tojás a kenéshez
- A töltelékhez:
- 15 dkg tehéntúró
- 5 dkg reszelt parmezán vagy ementáli
- 1 közepes méretű tojás
- 1 evőkanál összevagdalt zöldfűszer, ízlés és lehetőség szerint (bazsalikom jó, ha van)
- 20 dkg apróra vágott sonka
- 5 dkg apróra vágott bacon
- só
- bors
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval - vagy egy méretes pohárral - 10-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. Teáskanálnyi kupacokat teszünk a töltelékből a tésztakorongokra, kicsit elegyengetjük az egyik felén a tölteléket, a másik oldalát a korongnak ráhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk. Az elkészült calzonettiket tepsibe tesszük, tetejüket tojással kenjük meg. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréssel 180 fok) 15-20 percig sütjük.
Sonkás tartlet
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 25 dkg összeaprított főtt sonka
- 1 kisebb póréhagyma
- 1 tojás
- 0,5 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- olívaolaj
- snidling
Elkészítés:
A leveles tésztából vágjunk ki egy akkora kört, amivel kibélelhetünk egy 20 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalakra is jusson a tésztából. Villával sűrűn szurkáljuk meg a tészta alját. Az olívaolajon nagyon kevés só és valamivel több bors társaságában pároljuk meg a karikákra vágott póréhagymát, majd a kanalazzuk a tésztára. Ezután jöhet az apróra vágott, vagy ledarált sonka. A tejszínt, tejfölt és tojást keverjük el alaposan, öntsük a sonkára, és 180 fokos sütőben süssük a lepényt addig, míg a massza meg nem kocsonyásodik a tetején. Zöldsalátával kínáljuk.
Indexkép: Depositphotos.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)