Isteni volt. De ami még jobb volt, az illatok sütés közben és utána. Ezt mindenki imádja nálunk. Jártak már úgy, hogy bizonyos illatok, szavak, képek, nem tudom még mi, elindított Önökben valamit, ami a gyermekkorukra emlékeztette? Most így jártam. Mi otthon nem sütöttünk mézeskalácsot, viszont a nagymamámmal igen. Emlékszem a nyári konyhára, ahova mindig kivonult sütni, majd behozta a házba az illatos, még gőzölgő sütiket, körbeültük a nagyszobában (az egyetlen szobában) az asztalt, és… Ma is magam előtt látom a karácsonyi szobát: nem vásárolt girlandokat, izzók sem voltak ott, viszont volt dió, mogyoró nagy tálakban, fenyőág az asztalon a sütis tálak között, saját készítésű dobozok mindenhol: karácsonyi képeslapokból pelenkaöltéssel varrt dobozok, még tetejük is volt. Ebben tartotta a leveleket, recepteket, fényképeket, csupa-csupa kincset.
Mára megváltoztak a szokások. Ez persze nem baj. Ma is megtalálhatók nálunk a különböző termények: dió, mogyoró, toboz. De van mellette csillogás-villogás is: minden hálóban fényfüzér, gyertyák, karácsonyi mécsestartók, a nappali-konyhában sok girland izzókkal, gyertyákkal, adventi koszorúval, kandallóra akasztott filccsizmákkal. Egy-egy ünnepi mintájú függönnyel, párnával, asztalterítővel is fel lehet dobni a lakást ilyenkor. Lehet hogy giccses is egy kicsit, ha nagymamám karácsonyi szobácskájára gondolok, mindenképpen. Mégis szeretem, szeretjük ezt, karácsonykor megengedett ez a sok csili-vili. Az illatok viszont ugyanazok, mint 30 évvel ezelőtt voltak. És a gyermekeim szemében a csillogás is, mint akkor a mi szemünkben lehetett. Nagymamám pedig mosolyogva néz le rám a tablóról.
És itt van az a bizonyos recept:
Hozzávalók:
fél kg liszt
17 dkg porcukor
¾ ek szódabikarbóna
fél ek fahéj és őrölt szegfűszeg
1 db tojás és 1 tojássárgája
20 dkg méz
fél ráma margarin
Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd tegyük bele a többi hozzávalót is. Aztán az egész masszát tegyük a hűtőbe 1 napra. Másnap nyújtsuk ki fél cm vastagra. Szúrjuk ki különböző formákkal, majd 5 perces előmelegített sütőben süssük meg 220 °C-on. A kisült figurákat dekoráljuk cukormázzal.
Jó étvágyat és jó nosztalgiázást kívánok hozzá.
Kellemes, boldog, békés ünnepeket!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)