A recept eredetileg egy puszedli recept, anya így is csinálta, egy-egy fél diót nyomva a tetejére. Én egy kicsit vékonyabbra nyújtom és cukormázzal, színes cukordarával díszítem - unokaöcséim nagy-nagy örömére.
Az a rendkívül jó ebben a receptben, hogy rögtön puha a sütemény, és jól zárható dobozban eltéve hosszú ideig megőrizhető.
Karácsonyi mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 20 dkg méz
- 20 dkg cukor
- 3 egész tojás
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja (én néha még apró, darabokra vágott kandírozott narancshéjat is teszek bele. Kicsi bonyodalmat okozhat a szaggatásnál, de szerintem megéri)
- 5-6 szem tört szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj (szegfűszeg és a fahéj helyett lehet mézeskalács fűszerkeveréket használni)
- csipet só
Díszítés:
- 1 tojás sárgája a tetejére
- 1 tojás fehérje és porcukor a mázhoz
A hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább egy óráig pihentetjük (én egy egész éjszakára beteszem a hűtőbe, fóliával gondosan bebugyolálva). A masszát félujjnyira kinyújtjuk, kiszaggatjuk különböző mintákkal, a tetejét megkenjük tojássárgájával, kizsírozott sütőlemezre tesszük (nem túl szorosan egymáshoz, mert egy kicsit nőnek), és közepes hőfokon kb. 10 perc alatt kisütjük, amíg egy kis színt nem kap a süti.
Ha kihűlt, jöhet a díszítgetés! Egy tojás sárgáját annyi porcukorral keverünk simára, hogy egy lassan mozduló, fényes masszát kapjunk. Ebből egy kis adagot, zacskóba töltünk, a sarkára egy nagyon kis lyukat vágunk, és így gyönyörűséges mintákat lehet a sütikre varázsolni. De az is nagyon mutatós, ha a masszát csak úgy kanállal felhordjuk vékonyan a mézes tetejére, és rászórunk egy kis színes cukordarát (vagy egyszerűen, a tálkába kiöntött cukordarába nyomjuk finoman, mázas felével lefele - én így szoktam.) A máz pár óra alatt megszilárdul, akkor már betehetjük dobozkába az illatos finomságokat.
Ha dióval, mogyoróval, mandulával szeretnék díszíteni, mint anyukám, akkor érdemes egy kicsit vastagabbra nyújtani, egy ujjnyira, mert olyan helyesek a kis pufi mézes puszik dióval a tetejükön.
Jó étvágyat hozzá, és boldog készülődést!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)