Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén pedig a hagyományos édesítés helyett az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek jelenthetik a megoldást. Emellett figyeljünk oda a napi többszöri étkezésre, hogy ne egy-két alkalommal együk degeszre magunkat, a mértékletességre, az óvatos nassolásra és arra, hogy nem csak étkezéskor lehetünk együtt a szeretteinkkel. Egy kiadós téli séta vagy egyéb mozgással járó szabadtéri program is ugyanolyan kellemes időtöltés lehet – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Ha édesítőszerekkel készítjük az ünnepi desszerteket, az alábbiakat érdemes tudni, hogy ne okozzon csalódást a végeredmény – foglalják össze a cukorhelyettesítők tulajdonságait a dietetikusok, amelyek két nagy csoportra oszthatók: cukorpótlókra (ezek többek között: a Xilit, az Eritrit és a Szorbit), valamint energiamentes, intenzív édesítőszerekre (ide tartozik például: az Aszpartám, a Ciklamát, a Szacharin vagy a Sztívia).
Adagolás:
- Tartsuk be a címkén szereplő útmutatót. Általában 1 teáskanálnyi cukornak 5-6 gramm, vagy 1 tabletta energiamentes édesítőszer felel meg.
- A cukorpótlókból, mivel a cukornál kevésbé édesek, a receptben szereplőnél nagyobb mennyiségre lehet szükség.
Édességek készítése:
- A magas cukortartalmú édességeknél (pl. habcsók) legfeljebb a cukor negyede helyettesíthető energiamentes édesítőszerekkel.
- Cukorpótlókat használjunk minden olyan esetben, ahol a cukor tömegére is szükség van, például piskótasütésnél.
Volumen:
- Az energiamentes édesítőszerekkel készült tészták, sütemények nem jönnek fel olyan szépen, mint a cukorral készültek, ezért használjunk több sütőport, vagy kisebb átmérőjű sütőformát.
Állag:
- Az energiamentes édesítőszerekkel a sodók, krémek, lekvárok, dzsemek hígabbak lehetnek, mint amelyek cukorral készülnek, ezért kevés pektinre vagy zselatinra lehet szükség.
Kelt tészták:
- Kelt tészta készítésekor az élesztőt kevés liszttel futtassuk fel, mert az édesítőszerek nem nyújtanak tápanyagot az élesztőgombák szaporodásához.
Ízesítés:
- Az energiamentes édesítőszerek használatakor szükség lehet egyéb ízesítőkre, pl. vaníliakivonatra vagy mézre (ez utóbbi nedvesíti is a tésztát), hogy még finomabb ízt érjünk el.
- Az aszpartám- és szacharintartalmú édesítőszerek inkább csak utóízesítésre ajánlottak.
- A mézzel készült édességek is beleszámítanak a kalória- és a cukorbetegek szénhidrátbevitelébe.
Sütési idő:
- Energiamentes édesítőszerekkel a sütési idő lerövidül, tortáknál 7-10 perccel; a keksz, a muffin és a brownie pedig 3-5 perccel hamarabb készülhet el.
Szín:
- Az édesítőszerek nem karamellizálódnak, ezért nem alakul ki a süteményeknél a megszokott, szép aranybarna szín. Ha viszont a tészta tetejét kevés vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, elősegíthetjük a barnulást. Kakaó, kávé vagy fahéj hozzáadása is segíthet.
Tárolás:
- Mivel kiesik a cukor tartósító hatása, ezért 24 órán belül el kell fogyasztani, vagy becsomagolva, hűtőben kell tárolni az édesítőszerekkel készült élelmiszereket.
Nyitókép: depositphotos
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)