A rebarbara őshazája Ázsia, illetve Tibet több ezer méteres hegyei, de jelenleg Szibériától Pakisztánig mindenütt megtalálható. Európa országaiba a XVI. században, Angliából jutott el, Németországon keresztül, ahol ma is kedvelt korai zöldségféle. Európában a termesztése a XVIII. Században kezdődött. A rebarbara ritkán, de nálunk is megtalálható zöldségféle, a kiskertekben. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövényként is nevelhetjük. Az idősebb töveken a levelek közül magasra emelkedik a virágszára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal.
Mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt .Van egyéves és többéves növény. Szaporítása egyszerű, a töveknél található hajtásokat kell dugványozni. A rebarbarának a levelét és a gyökerét is használhatjuk .A fogyasztásával azonban óvatosan kell bánni, mert oxálsavat tartalmaz, ami ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, lerakódik a szervezetben, majd elősegíti a reumatikus betegség kifejlődését, és megterheli a veséket .A vesehomok és vesekőbetegek óvakodjanak tőle. Kiváló vérttisztító, és jótékony hatással van a szívpanaszokra. A rebarbara elég sok kalciumot tartalmaz, valamint nagy adag folik savat. Tápértéke azonban nemigen érvényesül, mert csupán kis adagban használhatjuk, hogy ne ártson az egészségünknek.
Gyógynövényként már mintegy négyezer éve ismert. Használják hashajtónak, de kis adagban gyomorerősítőnek is. Gyermekeknél, gyomorsavfeleslegnél szokták alkalmazni. A legújabb kutatások szerint kiváló hatással gyógyíthatja a Candida albicas nevű gomba okozta panaszokat, ez antibakteriáli hatásának köszönhető. A karotinod tartalma hatszorosa a sárgarépáénak. Amerikai kutatók a rákkal kapcsolatban is végeznek kutatásokat, mert úgy vélik, hogy a béta-karotin nagy szerepet játszik a rák megelőzésében. Ipari célra is felhasználható, például keserű likőrökbe keverik. Festékanyagát gyapjú, selyem színezésére használják, sőt hajfesték természetes színező anyagaként is alkalmazható.
Hatóanyaga: antrachinon, glycosida, csersav, festékanyag
Több országban készítenek leveléből főzeléket, levélnyeléből jó ízű kompótot, gyümölcsízt és szörpöt, ivólevet, sőt bort is. Kitűnő almahelyettesítő zöldségféle.
Érdemes kipróbálni ezt a nem mindennapi zöldségfélét, akár sütemény, akár kompót, vagy leves formájában.
Forrás, további információ :www.origo.hu
:www.mimi.hu
www.vitalitas.hu