Távol Keleten még léteznek elődei, és tojásra hasonlítanak. Kelet Indiából származik, és Ázsián keresztül jutott el Egyiptomba, Észak-Afrikába, majd a XVI. században Európába. Egy időben került Amerikába a paradicsommal és a paprikával. A nemesítések során sok fajtája alakult ki. Létezik kígyóformájú padlizsánfajta, amely egy méter hosszúra is megnő, egzotikus piacokon kapható. Nálunk a szép, fényes, ovális, körte, vagy uborka alakú az ismertebb fajta. A színe lehet sárgásfehér, illetve majdnem fehér, vagy gyönyörű lila. A padlizsán nem csak kulinális élvezeteket tud nyújtani, de gyógyító hatása is van. Nagy mennyiségben található benne karotin, B1, B2, B3, és C-vitamin is. A vitaminokon kívül még tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, káliumot.
A padlizsán a mai egészséges étkezés elengedhetetlen zöldsége, gyümölcse. A diétázók részére is ajánlott, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, de jó hatással van a koleszterinre is. / 10 dkg padlizsán energiatartalma 24 kcal /
Az indiai természetgyógyászok szerint a padlizsán rendkívül jó vérképző, vizelethajtó, és gyulladásgátló. Felgyorsítja az anyagcserét, fokozza az emésztést. Akik gyomorsavtúltengésben szenvednek vagy gyomorfekélyben, azok részére nem ajánlott a padlizsán fogyasztása. Ajánlott viszont a padlizsán fogyasztása cukorbetegnek, reumában, máj és vese betegségben szenvedőknek.
Ebben a szép, tetszetős gyümölcsben majdnem minden jótékony hatású vitamin és egyéb, az egészségünkre hasznos anyag megtalálható. A piacokon szinte hívogatóan néz ránk az árusok asztalairól a szép fényes lilapadlizsán. Vásárláskor ügyeljünk, hogy mindig frisset vásároljunk, mert a régi állott, az lehet, hogy keserű. Mindig zöld legyen a szára, és szép feszes a húsa. Több féle módon lehet elkészíteni, kellemes, egészséges húshelyettesítő. Kielégíti a vegetáriánusok és a húst kedvelők igényét egyaránt. A padlizsánt megsüthetjük, készíthetünk belőle salátát, tölthetjük is, ránthatjuk is, és még sok mindent tudunk készíteni belőle. Igaz, hogy már télen és nyáron egyaránt kapható a piacokon, de igazán nyáron van a szezonja. Érdemes megismerni és megkóstolni.