Távol Keleten még léteznek elődei, és tojásra hasonlítanak. Kelet Indiából származik, és Ázsián keresztül jutott el Egyiptomba, Észak-Afrikába, majd a XVI. században Európába. Egy időben került Amerikába a paradicsommal és a paprikával. A nemesítések során sok fajtája alakult ki. Létezik kígyóformájú padlizsánfajta, amely egy méter hosszúra is megnő, egzotikus piacokon kapható. Nálunk a szép, fényes, ovális, körte, vagy uborka alakú az ismertebb fajta. A színe lehet sárgásfehér, illetve majdnem fehér, vagy gyönyörű lila. A padlizsán nem csak kulinális élvezeteket tud nyújtani, de gyógyító hatása is van. Nagy mennyiségben található benne karotin, B1, B2, B3, és C-vitamin is. A vitaminokon kívül még tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, káliumot.
A padlizsán a mai egészséges étkezés elengedhetetlen zöldsége, gyümölcse. A diétázók részére is ajánlott, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, de jó hatással van a koleszterinre is. / 10 dkg padlizsán energiatartalma 24 kcal /
Az indiai természetgyógyászok szerint a padlizsán rendkívül jó vérképző, vizelethajtó, és gyulladásgátló. Felgyorsítja az anyagcserét, fokozza az emésztést. Akik gyomorsavtúltengésben szenvednek vagy gyomorfekélyben, azok részére nem ajánlott a padlizsán fogyasztása. Ajánlott viszont a padlizsán fogyasztása cukorbetegnek, reumában, máj és vese betegségben szenvedőknek.
Ebben a szép, tetszetős gyümölcsben majdnem minden jótékony hatású vitamin és egyéb, az egészségünkre hasznos anyag megtalálható. A piacokon szinte hívogatóan néz ránk az árusok asztalairól a szép fényes lilapadlizsán. Vásárláskor ügyeljünk, hogy mindig frisset vásároljunk, mert a régi állott, az lehet, hogy keserű. Mindig zöld legyen a szára, és szép feszes a húsa. Több féle módon lehet elkészíteni, kellemes, egészséges húshelyettesítő. Kielégíti a vegetáriánusok és a húst kedvelők igényét egyaránt. A padlizsánt megsüthetjük, készíthetünk belőle salátát, tölthetjük is, ránthatjuk is, és még sok mindent tudunk készíteni belőle. Igaz, hogy már télen és nyáron egyaránt kapható a piacokon, de igazán nyáron van a szezonja. Érdemes megismerni és megkóstolni.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: