Itt a nyár, az eper szezonja. Egy csokorba gyűjtöttük a legfinomabb epertorta recepteket.
Narancsos epertorta
Hozzávalók:
2 tojás
100 g cukor
50 g liszt
50 g megtisztított, darált mandula
narancs leve és reszelt héja
500 g eper
2 narancs
3,75 dl tejszín
2 cs tejszínhabfixáló
50 g porcukor
vanília
50 durvára vágott pisztácia
A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük. A lisztet egy tálban összekeverjük a mandulával. A tojássárgáját, a narancslét és a reszelt narancshéjat összekeverjük majd hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot. Az egészhez hozzáadjuk a lisztet, majd kivajazott tortaformába öntjük és 2-es fokozaton kb. fél órát sütjük.
A tejszínt a porcukorral habbá verjük, s hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét, illetve a habfixálót. A kisült tésztát félbe vágjuk, s megkenjük a tejszínhab felével, majd rárakjuk a narancsgerezdeket, illetve az eper kb. felét. A maradék tejszínhabbal körbekenjük a tortát, megszórjuk pisztáciával, és a tetejét eperrel díszítjük.
Joghurtos epertorta
Hozzávalók:A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
30 dkg eper
fél liter epres joghurt
3 dl féltartós habtejszín
babapiskóta
1 evőkanál porcukor
25 gramm zselatinpor
1 zacskó gyümölcszselé-por,
1 dl tejszín
A zselatinporból kb. 1 dl víz segítségével sűrű oldatot főzünk, s közben az eperjoghurtot is langyosra melegítjük. A kettőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a porcukorral felvert tejszínből készült habot.
Egy tortaforma alját és oldalait kivajazzuk, majd kirakjuk babapiskótával. Rákenjük a kész massza egy részét, majd újabb babapiskóta réteget teszünk rá, végül a tetejére kenjük a maradék krémet. Hűtőben tárolva megvárjuk amíg a massza megszilárdul és vágható tortát kapunk.
Pudingos epertorta
Hozzávalók:
1 csomag háztartási keksz
vaníliás cukor
kristálycukor
1 csomag puding fél liter tej
eper ízlés szerint
Fél liter tejben megfőzünk egy csomag pudingot és cukrot adunk hozzá. Egy tortaformát kivajazunk. A háztartási kekszet vaníliás cukorral ízesített tejbe mártjuk, majd kirakjuk vele a forma alját.
Rászeletelünk annyi epret amennyi belepi, majd pudingot öntünk rá. Így rétegezzük, majd a végén a tetejére öntjük a maradék pudingot. A tetejét tejszínhabbal, eperrel díszíthetjük. Hűtőben hagyjuk összeállni.