Azt hiszem, ez a süti minden igényt kielégít, feltéve ha valaki szereti a túrót édes töltelékként. Az elkészítése nem igényel sok időt, és előző nap mielőtt fogyasztanánk, el lehet készíteni.(Higgyék el, ha elkészítik azon nyomban neki esnek, s garantáltan a család többi tagját sem hagyja majd hidegen. Én általában mindig előre sütök, másnapra nem is marad igazán sok belőle. De ezért nem haragudhatok. A lányaim mindig azt mondják, "Anyu ennél nincs jobb kritika":)) A sütési idők adottak, ezért könnyű elkészíteni, de az időt nagyon fontos betartani, mert különben kiszárad a tészta. Az elkészítés során az utolsó munkafázis igényelhet egy kicsivel több gyakorlatot, ez a rácsozás.
Túros rácsos, avagy Rákóczi túros
A tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
12 dkg margarin (ráma)
12 dkg cukor
1 tojás
1-2 kanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna ( sütőpor helyett mindig ezt használok)
A tészta hozzávalóit öszzedolgozzuk, és a tésztát 25 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk. Tepsibe tesszük és megsütjük. Előzőleg alufóliával borítsuk be a tepsit, így nem ragad le a tészta.
Sütési idő: 12 perc kb. 180-200 fokon
60dkg túró
2 tojás sárgája, a fehérjét elkülönítjük habnak
20 dkg cukor
1 csomag vanillin cukor
1 kanál gríz
1 citrom reszelt héja
A töltelék készítése: a cukrot és a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, grízt, reszelt citrom héját, vanillin cukrot és összedolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan belekeverjük a töltelékbe. A masszát az elősütött tésztára terítjük ( a sütési idő majdnem elég a töltelék elkészítéséhez ). Visszateszzük a sütőbe.
Sütési idő: 12 perc /fontos betartani !
4 tojás fehérje
10dkg cukor
A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk.
Megsült a tésztánk, és most következik a tetejére a rács. Ezt habzsák segítségével készítjük. Ha nincs habzsákunk, egy zacskó sarkát levágjuk, és kész a nyomózsák. A kész habot habzsákba töltjük, és segítségével berácsozzuk a tésztát.
Kezdők, a rácsok készítésénél vonalzót is használhatnak segédeszközül.
A berácsozott tésztát visszatesszük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy szép sárgára piruljon a rács. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe. Ha a sütéssel készen vagyunk, már csak a rácsokat kell baracklekvárral kitölteni. Minden rácsba egy kiskanál sárgabaracklekvárt teszünk. (Közben kanalazhatunk mi is egy picit, megérdemeljük.) Nagyon mutatós a süti. Ha félig kihűlt, vizes késsel felszeleteljük. Tálalásig alufóliával letakarjuk, de a fóliának nem szabad a tojásfehérjéhez érnie, mert leszedheti. Fogpiszkálóval kerítsük körbe a süteményt, és úgy terítsük rá a fóliát. Remélem, sok anyuka, háziasszony elkészíti majd. Jó étvágyat a finom süteményhez!
Indexkép: markusspiske/pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: