Gyakran mondogatjuk, jobb az, amit saját magunk készítünk, hiszen akkor tudhatjuk csak igazán, valóban azt tartalmazza, amire szükségünk van.
Sajtot, kefírt vagy joghurtot készíteni nem nehéz feladat, ráadásul kevésbé költséges, és mesterséges anyagokat sem tartalmaz. Érdemes megjegyezni az alábbi néhány receptet, hogy minden nap friss és egészséges tejtermék kerülhessen az asztalra.
Házi joghurt
Hozzávalók:
ˇ 2 és fél liter tej
ˇ 1 dl joghurt (élőflórás)
ˇ 1 csapott evőkanál cukor
A joghurtot elkeverjük a cukorral, a tejes egy vastag falú edényben felforraljuk, majd lehűtjük szobahőmérsékletűre. Elkeverjük benne a joghurtot, majd fél napig letakarva hűtőben tartjuk. Az elkészült joghurtból félreteszünk 1-2 dl-t a következő adaghoz.
Sajt
Hozzávalók:
ˇ Tejföl
ˇ Só
ˇ Ízlés szerint fűszerekA cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A tejfölt szobahőmérsékletűre melegítjük, hozzáadunk egy kevés sót (kb. fél literhez egy csapott teáskanál só). Tül kendőbe, gézanyagba, vagy pelenkaanyagba öntjük, a tetejét összecsomózzuk, hűvös helyen lábas, vagy műanyag edény fölé felakasztjuk, hogy a savó kicsöpöghessen belőle. Snidlinggel, darált foghagymával, vagy zöldfűszerekkel is ízesíthető.
Oltott kefír
Hozzávalók:
ˇ 1 liter tej
ˇ 1 pohár kefír
A szobahőmérsékletű tejet és kefírt összekeverjük, majd 2-3 órán át állni hagyjuk. Ezután hűtőszekrénybe tesszük.
Túró
Hozzávalók:
ˇ 1 liter tej
A tejet üvegbe töltjük (legcélszerűbb befőttes üveget használni), és langyos helyen hagyjuk megaludni. Nagyjából egy éjszaka alatt elkészül az aludttej, másnap egy tiszta géz kendőben felakasztjuk, a lecsepegő savót egy edényben felfogjuk. Amikor az összes savó eltávozott, a túró fogyasztható. A savó is rendkívül egészséges, ha valaki nem szereti üresen, fogyaszthatja joghurttal elkeverve, vagy gyümölccsel és cukorral összeturmixolva.