A pizza alapja a tészta. Egy egyszerű alaprecept segítségével elkészíthető, s később ízlés szerint változtatható zöldfűszerek, vagy más ízesítőanyagok hozzáadásával.
Hozzávalók:
-
50 dkg Liszt
-
1 dkg Friss élesztő
-
1,5 - 2dl tej
-
egy púpos teáskanál kristálycukor
-
Langyos víz
-
Só
-
Olivaolaj (extraszűz)
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót. A tejet, melybe előzőleg beletettük a cukrot, langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztő felét. A liszthez öntsünk fél pohár langyos vizet, s dolgozzuk el. Adjuk hozzá az élesztőt, majd keverjük tovább. Szükség szerint adhatunk még hozzá egy kevés lisztet, vagy vizet. Keverjünk bele 1-2 teáskanál olívaolajat, majd kelesszük meg, kb. háromnegyed óra alatt. Ha a tészta megkelt, gyúrjuk át még egyszer.
Válasszuk annyi darabba, amennyi pizzát szeretnénk sütni. A darabokat belisztezett nyújtódeszkán 2-3 cm vastagra, kör alakúra nyújtjuk. Helyezzük tepsibe vagy sütőlemezre, majd a széleit hajtsuk vissza. A visszahajtás alá szórhatunk reszelt sajtot, vagy zöldfűszereket, így a gyermekek is szívesebben fogyasztják a feltét nélküli részt.
Feltétek
A feltétek végtelen számban előállíthatók, ki-ki ízlése szerint eheti sósan, vagy akár édesen.
Klasszikus feltét.
A tésztára öntsünk zöldfűszerekkel, sóval ízesített paradicsomszósz (készíthetjük házi, befőzött paradicsomból, vagy bolti konzervből is). Kockázzunk fel gépsonkát, vagy más, sovány sonkából készült felvágottat. A tetejét szórjuk meg sajttal, vagy karikázzunk rá mozarellát. Néhány perc alatt (míg a sajt megsül) elkészítjük a pizzát.
Sajtos feltét.
A boltban kapható, félkész mártások és sűrítmények nagy segítséget jelentenek a gyors főzésben. Készítsünk egyszerű sajtszószt, s főzzük meg az előzőleg csíkokra vágott csirkemellet. Az elősütött tésztát kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal, majd öntsük rá a csirkével összekevert sajtszószt. A tetejére reszeljünk parmezánt, vagy más, keményebb sajtot. Néhány perc alatt készre sütjük.
Gyümölcsös feltét.
Ennél a feltétnél egyedül a gyümölcsök kiválasztására kell figyelnünk. Használjunk olaszos, mediterrán gyümölcsöket; ananászt, narancsot, de akár a hazai eperrel is kipróbálhatjuk. A tésztát vékony rétegben kenjük meg zöldfűszerekkel, kevés sóval ízesített paradicsomszósszal. Szórjuk meg az apróra kockázott gyümölcsökkel, majd vastagon reszeljünk rá sajtot. Néhány perc alatt megsüthetjük, s a vegetariánusok is szívesen fogyasztják. Aki nem zöldség párti, hozzáadhat egy kevés kockára vágott sonkát.