Vitaminsaláta
Hozzávalók:
-
40 dkg uborka,
-
1 csomag retek,
-
1 csomag újhagyma,
-
1 zöldpaprika,
-
1 dl tejföl,
-
5 dkg juhtúró,
-
2 dkg reszelt sajt, só, törött bors,
-
1 citrom,
-
1-2 kiskanál porcukor,
-
1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma
Minden hozzávalót apró darabokra vágunk. A citrom levében feloldjuk a cukrot, ráöntjük az anyagokra, a sajtokat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Könnyű étel.
Amerikai dresszing
Hozzávalók
-
200 gr vöröshagyma
-
2 csomó metélőhagyma
-
3 dl olíva olaj
-
5 dl borecet
-
frissen őrölt fehér bors
-
só
Keverő edénybe tesszük a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott metélőhagymát, és fehérborssal, sóval fűszerezzük, olívaolajjal, hígított borecettel az egészet elkeverjük. Az elkészített öntetet hűtőbe tesszük, és pár óra múlva használjuk fel.
Zöldfűszeres mártás
Hozzávalók
-
1/2 csésze (1,25 dl) sózott vaj,
-
1/2 citrom leve,
-
1 gerezd összezúzott fokhagyma,
-
2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (metélőhagyma, tárkony, petrezselyem, stb.)
Keverje össze az olvasztott vajat a fokhagymával, a citromlével és a zöldfűszerekkel, s már kész is az öntet.
Francia dresszing
Hozzávalók
-
5 dl étolaj
-
4 db tojás
-
½ csomag metélőhagyma
-
½ csomag petrezselyem
-
0,5 dl Worcester szósz
-
3 dkg mustár
-
3 dl borecet
-
frissen őrölt fehér bors
-
só
A borecethez hozzáadjuk a sót, mustárt, őrölt fehér borsot, finomra vágott metélőhagymát, petrezselymet, majd Worcester szósszal megízesítjük. Jól elkeverjük, majd lehűtjük. A megmosott, leveleire szedett fejes, endívia-, madár- vagy jégsalátát tálalás előtt megforgatjuk az öntetben, majd előhűtött tálakra tálalva, az olajjal meglocsoljuk, keményre főtt, reszelt tojássárgájával megszórjuk, csíkokra vágott tojásfehérjével díszítjük.