Szilvás pite
Hozzávalók: 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 15 dkg vaj * 3 tojás * késhegynyi szódabikarbóna és sütőpor * 2 dl tej * citromhéj *
Töltelék: 50 dkg szilva * cukor * fahéj
Elkészítés: a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük egy tálban. Felolvasztjuk a vajat, és a tejjel együtt hozzákeverjük a cukros tojáshoz. A lisztet beleszitáljuk, és hozzáadjuk a citromhéjat, és a szódabikarbóna-sütőpor keverékét, majd simára keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és belekanalazzuk a masszába, és óvatos mozdulatokkal összekeverjük.
A szilvát kimagozzuk, felaprítjuk kis kockákra és meghempergetjük a fahéjas cukorban. Egy közepes tepsit kibélelünk alufóliával, és a tésztamasszát belesimítjuk. A szilvát egyenletesen elosztjuk a tetején. Egy picit belenyomkodjuk a tésztába. Előmelegített sütőben /180 fokon / 40-50 percig sütjük. A sütés közben végezzünk sütéspróbát! Ha kihűlt, vágjuk kockára, és még melegen szórjuk meg porcukorral.
Szilvás fánk
Hozzávalók: 1 tojás * 7 evőkanál liszt * só * 2 dl tej *
Töltelék: 40 dkg szilva * kockacukor * őrölt fahéj
Sütéshez: bő olaj
Elkészítés: a lisztet, a tejet, a sót, és a tojást simára keverjük / sűrű masszát kapunk/. A szilvát kimagozzuk, és a belsejébe fahéjat és egy szem kockacukrot teszünk, majd a szilvaszemet összezárjuk. Az így elkészített szemeket a tésztamasszába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Darabonként körülbelül 3 percig sütjük. Papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük az olajat róla. Tálaláskor porcukrot szitálunk a tetejére.
Anzsel