Mindig csak étkezés előtt
Akkor járunk el helyesen, ha kihasználva az alkalmat, most, amikor bőséggel van, minden étkezés előtt egy fél órával eszünk szőlőt. Elegendő energiát tartalmaz mind fizikai, mind szellemi munka végzésekor, ezért - ha bírjuk - tarthatunk szőlőnapokat kúraszerűen (epe-, és vesebetegek, valamint gyomorsavtúltengésben szenvedők, magas glikémiás indexe miatt gyorsan emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek kivételével).
Egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges érett szőlő reggel éhgyomorra vagy - ahogy említettük - fél órával az étkezések előtt csodatévő. A házilag frissen préselt szőlőlevet mindig hígítsuk fel egy kis vízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel, mert érzékenyebb bélrendszerű embereknek természetes formában puffadást vagy hasmenést okozhat.
Szóval étkezés előtt… Étkezés közben, vagy utána azonban ne együnk szőlőt! Mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed, s így belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz. A szőlőt ne keverjük más gyümölccsel! A szőlőmag olaja rendkívül értékes olaj, javítja a látást is. Nem ok nélkül kapható kivonata kapszula formájában. Mit tartalmaz 1 kg szőlő? 180 g szőlőcukrot, 130 g rostot, 6-9 g fehérjét, 5 g szerves sót, 5 g zsírt.
Száraz, hűvös helyen, tálban vagy kosárban egy hétig is eltartható, légmentesen záródó polietilén zacskóban, hűtőbe téve pedig két hétig is friss marad. Fogyasztás előtt egy órával vegyük ki a zacskóból és tartsuk szobahőmérsékleten, hogy visszanyerje ízét, zamatát.
Illik a dióhoz, az almához
A szőlőt minden esetben folyóvíz alatt kell alaposan megmosni, mert a szőlőhéjra könnyen rátelepszik a piszok, esetleg megragad rajta a permetszer.
Finomságokat is készíthetünk szőlőből, ha már magában fogyasztva - ha lehet ilyen - ráuntunk. A szőlő nagyon kevés hőkezelést igényel. Nem szabad sokáig főzni, mert hamar kimegy belőle a nedvesség és elveszíti az ízét és állagát, ezért csak az utolsó pillanatban rakjuk a ragukhoz, mártásokhoz. Jól passzol a másik jellegzetesen őszi csonthájashoz, a dióhoz és a szintén ősszel termő almához. Fél kg szőlő, 1 dl száraz vörösbor, 2 ek dió, 1 ek porcukor – ebből a pár hozzávalóból kellemes desszert, vagy csirke mellé salátaszerűség készíthető.
A szőlőt mosás után mély tálba tesszük. A megdarált diót összekeverjük a porcukorral, majd azt a borral, majd amikor felolvad a cukor, meglocsoljuk vele a szőlőt és 3 órán át hűtőben érleljük.
Egy hasonló verzió. 2 alma, fél kg szőlő, 5 dkg darált dió, 1 ek citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 ek porcukor.
Az almát kis kockákra vágjuk, leöntjük a citromlével. Elkeverjük szőlőszemekkel, a kimagozott, vékonyra szeletelt szilvával. Megy rá a porcukor, a bor és a durvára vágott dió. Ez is behűtve tálalandó.
Színes süti
Hozzávalók:
· 25 dkg. vaj,
· 20 dkg. cukor,
· 50 dkg. liszt,
· 6 tojás,
· 1 csésze tej,
· 1 csomag. sütőpor,
· 25 dkg. fekete szőlő,
· 5 dkg. citrom,
· 10 dkg. mazsola,
· 2 kk. őrölt fahéj,
· só
A vajat habosra verjük a cukorral, a tojássárgájával, majd jöhet a tej, só és a sütőporral elvegyített liszt. Majd a mazsola, citrom, fahéj, a 6 tojás felvert habja és a szőlő. Kizsírozott tepsiben sütjük.
Nagyon dekoratív gyümölcstorta tetejére, vaníliapuding alappal és színtelen, vagy piros zselatinnal rögzítve, persze lehűtve.
A piacokon egészen november végéig kapható a szőlő, de az élelmiszer-áruházakban egész télen nagy a választék. Fontos tudni: a szőlő nem utánérő gyümölcs. Ezért fehér szőlőből a szemmel láthatóan érettebb, sárgás fürtöket válasszuk, piros szőlőből pedig a sötétebb színűeket. Az illatos szőlőfajták (pl. muskotályos) harmonizálnak a joghurt, a tejszín és a citrom ízével, ezért torta vagy krémkehely készítéséhez is kitűnőek. Egyes vidékeken mustban pácolt szőlős pecsenyét sütnek. Az aromás szőlő remekül kiemeli a hús, a szalonna és a fokhagyma ízét.
A szőlő kívülről is szépít. Simítja a benne rejlő gyümölcssav a bőrt. A szőlő húsa igen sok gyümölcssavat tartalmaz, amely gyorsan megújítja a bőrsejteket. Az elhalt hámsejtek gyorsan leválnak, az arc feszessé válik, megfiatalodik. A zsenge szőlő húsa még a legérzékenyebb bőrűeknek is bátran ajánlható.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)