Gőzölés, lapítás
Hántolásnál a gabonafélék és a hüvelyesek magvait egy másik technológiai folyamat során fosztják meg az emészthetetlen héjrészektől. Ezután a magbelsőt fényezik, gömbölyítik, csinosítják. Így kerül a boltok polcaira a rizs, ami lehet fényezett és fényezetlen, de ebbe a csoportba tartozik a hántolt árpa, a köles és a burizs, ami nem más, mint hántolt búza. Van egy nagyon érdekes és hasznos művelet, amivel a reformétkezésben használatos alapanyagok készülnek. Ez pedig a pelyhesítés. A teljes gabonaszemet gőzölik, majd és hengerek között nagy erővel összelapítják. Így nem vész el a gabonából semmiféle tápanyag, biológiai érték. A zabot azért még hántolják, még mielőtt pelyhesítenék. A gabonapelyhek egy részét vassal, esetleg kalciummal és különféle vitaminokkal is dúsíthatják.
Leradírozza a bélfalat
Most azért szentelünk kitüntetett figyelmet épp a zabpehelynek és a zabkorpának, mert mintha a gyártók és a háziasszonyok is felfedezték volna a bennük rejlő kincseket. Hiszen táplálkozás-élettani szempontból különösen értékesek, ugyanis jelentős mennyiségű vérzsír-csökkentő tulajdonságú, oldható rostanyagot tartalmaznak, ezért diétához javasoltak. Cukorbetegek és fogyókúrázók annak örülhetnek, hogy lassítják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, gyorsítják a salakanyagok áthaladási „tranzitidejét” a bélrendszeren, ezzel jótékony hatást gyakorolnak a bélrendszerre, csökkentik a vastagbéldaganatok kialakulásának esélyét, ráadásul a bélfal kóros kiöblösödésének elhárításában is részt vesznek. A zabpehelyből további feldolgozással nyerik a zabpehelylisztet – ez igen jó sűrítő, és sütemények készítéséhez is kiváló adalék.
Tejjel még jobb
Az emészthetőséget, a megnövekedett tápértéket a rostok jelentik.. Például a búzaliszthez hasonlítva a búzapehely 5-10-szer több élelmi rostot, 3-5-szörös mennyiségű vasat, háromszor több B2- és B6-vitamint, közel négyszer több magnéziumot és kalciumot és tízszeres mennyiségű B3-vitamint tartalmaz. De hasonlóan nagyon jót teszünk szervezetünkkel, ha minél többször fogyasztunk zabpelyhet, zablisztet és zabkorpát. Ám nem árt a növényi eredetű élelmiszereket kiegészíteni állati eredetű fehérjékkel, mivel fehérjéik nem teljes értékűek. Ezért tartozik a legegészségesebb táplálékok közé a gabonapehely és a müzli tejjel fogyasztva, hiszen a tej jelentősen megnöveli biológiai értéküket. Még jobb, ha savanyított tejkészítményekkel fogyasztjuk – pl. kefir, joghurt, aludttej – egyszerűen belekeverve, mert ezek a tejnél könnyebben emészthetők.
Tekintsünk vissza a zabpehely alapanyagára, a zabra! Megérdemli, hogy említést tegyünk róla, mert a legnagyobb energiaadó és biológiai szempontból legértékesebb fehérje tartalmú gabonaféle. Pályafutását gyomnövényként kezdte…
Természetes "dopping"
Tartalmazza mind a nyolc élet fontosságú esszenciális aminosavat, melyből hatnak a napi szükségletét 100 gr. zab napi elfogyasztásával fedezni tudjuk. Zsiradék tartalma 3X- 4X magasabb, mint bármely más gabonáé. 20 %-ban tartalmaz telített zsírsavakat és igen magas arányban telítetlen zsírsavakat. A belőle készült termékek különösen könnyen emészthetők és hamar felszívódnak. Ideális táplálék csecsemőknek, gyerekeknek, betegnek. Aki sportol, annak természetes "doppingszer". Értékét növel, hogy van benne ún. antistressz vitamin, a pantoténsav. Magas B1 és B6 vitamin tartalma miatt pozitívan hat a pszichére, segít a kedvtelenség ellen, harmonizál. Emeli a szellemi teljesítőképességet, koncentrációt, segít megszüntetni a krónikus fáradtságot. Nyugtatószerként főleg vidéki, idős emberek ismerik. Régebben zabcsepp, zabtea vagy zabfürdő formájában is használták. Nyugtatószerként főleg a mag alkoholos kivonatát alkalmazzák. A gyógyszertárakban Avena sativa tinktúra néven kapható eredeti készítmény.
Idegesség és nyugtalanság esetén vegyünk be ebből naponta többször öt-öt cseppet. Altatószerként alkalmazva este - lefekvés előtt egy órával - húsz-huszonöt csepp az adag.
A konyhában sokféle módon használható pl.: levesekbe, panírozni, omlettbe, palacsintába, süteménybe. A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.
Mogyorós aromájú
A zabpehely enyhén megpirítva finom mogyorós aromát ad. Divat most beszélni a savasító-lúgosító élelmiszerekről, nos, a zabos termékek természetes lúgosító hatásúak, a szervezet savasodását képesek megkötni, megszüntetni.
Sajnos, a nem túl drága zabos termékek csomagolásán nem tüntetik fel erényeit és recepteket sem adnak mellé. Ezért segítségül közlünk néhányat.
Egyszerű mazsolás
A zabpelyhet és a mazsolát mossuk meg! 2-3-szoros mennyiségű vízzel tegyük fel főzni!
Lassú tűzön főzzük, amíg a vizet magába szívja. Tányéron vagy csészében kínáljuk, akár melegen, akár hidegen!
Zabpelyhes csók
20 dkg margarin, 1 pohár cukor, fél pohár barna cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 pohár liszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 2 pohár zabpehely, 2 pohár zabpehelyliszt, 1 tábla összetört csokoládé, 1 pohár mazsola, 1 csipet só, 2 teáskanál gyömbérpor
Egy tálba tegyük a margarint, majd elektromosan habosodásig keverjük. Beletesszük a kétféle cukrot, vaníliás cukrot, majd ezzel is keverjük kicsit. Belemennek a tojások, következik az összedolgozás, majd a liszttel összekevert szódabikarbóna, só, a zabpehely, zabpehelyliszt, gyömbért, mazsolát és a csokoládét. Keverjük jól össze! Egy tepsibe sütőpapírra kanállal halmozzunk dió nagyságú halmokat (maradjon köztük hely!) Előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 15-20 percig. Ha kihűlt, dobozban sokáig eltárolható, már ha a család rögtön be nem kebelezi. Ízlés szerint bolondíthatjuk fahéjjal, mézes süti fűszerkeverékkel, cukrozott narancshéjjal, fehér csokoládéval is.
Felfújt mézesen
20 dkg zabpehely, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 15 dkg méz, 4 evőkanál tejföl, a forma kikenéséhez vaj, zabpehelyliszt, a tálaláshoz 1 kis üveg gyümölcsszörp.
A zabpelyhet az olvasztott vajon kevergetve megforrósítjuk, majd a forrásban levő tejet ráöntjük. Amint újra forr, szorosan lefedjük, majd a tűzről levéve duzzadni, hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját a mézzel jó habosra keverjük, a tejfölt meg a zabpelyhet hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Valamilyen formát kivajazunk, a zabpehely liszttel behintjük, és a masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal 25-40 percig sütjük. Mielőtt kihűlne azon forrón tányérra borítjuk, ha kell fölszeleteljük. A gyümölcsszörppel körülöntve melegen tálaljuk.
fotó: http://piqs.de/
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)