Naphosszat a kalóriákat számolgatjuk, a hízlaló ételekre rá sem nézünk, mindezek ellenére zsírpárnáink továbbra sem hajlandóak megválni tőlünk. Nézzük, melyek azok a hozzávalók, melyekkel a súlycsökkenés biztosan elérhető.
A Framingham Nutrition Studies kutatói igazolták, hogy a napi 400 kalóriával kevesebbet fogyasztó hölgyek esélye a hasi területen jelentkező, un. alma típusó elházásra 2,5-szer magasabb, mint az ennél többet táplálkozó társaiké. A jelenség oka, hogy az első csoport tagjai nem csak kalóriában, de fontos tápanyagokban is kevesebbet fogyasztottak.
Az elhízás kockázatával pedig egyenes arányban nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye körükben. A megoldás kulcsa tehát a megfelelően összeállított étrend, s nem a kalóriák csökkentése. A minőség, s nem a mennyiség elve ez esetben is igazolódni látszik.
A Copenhagen University Hospital orvosai által végzett kutatás során a résztvevő hölgyek sikeresen szabadultak meg a hasi területen, a derék vonalában kialakult zsírpárnáktól, amennyiben a finomított gabona és cukor termékek helyett természetes formában, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával fedezték a szükséges szénhidrát mennyiséget.
A gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalmuk által sokáig biztosítják a telítettség érzését, a sárgarépa, sárgadinnye és az őszibarack pedig kiváló béta-karotin forrás; a narancs és kiwi gazdag C-vitaminban, melyek szintén a fogyást segítik. A biztos siker érdekében részesítsük előnyben a zöldségeket, illetve a gyümölcslevek helyett természetes fomában fogyasszunk gyümölcsöket.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az alacsony szelénszint szintén hozzájárul a hasi területen jelentkező elhízáshoz. A megfelelő mennyiség biztosítása valójában nem egyszerű feladat, mivel az adott termék szelén tartalma nagy mértékben függ termesztési helyétől, a föld szelén tartalmától. Éppen ezért javasolt kiegészítő készítmények formájában elősegítenünk pótlását.
Fehérjék fogyasztásával telítettség érzetet érhetünk el, s energiával töltődünk fel. Túlzott fogyasztása azonban nagy mértékben terheli a vese kiválasztó működését, s kalcium veszteséget okozhat. Törekedjünk rá, hogy a napi kalória mennyiség 25 százalékát fedezzük fehérjék fogyasztásával, előnyben részesítve a zsírszegény joghurt, tej, hal és szárnyas ételeket.
A mérsékelt borfogyasztás egészségvédő szerepét számos kutatási eredmény támasztja alá. A nedű a fogyni vágyók számára is javasolt. Vizsgálatok igazolják, hogy a középkorú hölgyek körében megjelenő plusz kilók ellen egy-két naponta elfogyasztott –havonta megközelítőleg 20 pohár- vörös, vagy fehérbor jobban véd, mint annak teljes mértékű mellőzése. Ennél nagyobb mennyiség azonban már hízáshoz vezet.
Az ételek választásánál, vagy azok elkészítésénél részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket. Az olivaolaj, vagy az omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztásával nem csak vonalaink karcsúsága őrizhető meg, de szívünk egészségét is védjük.
A hír alapjául a „5 Food Fixes for Flat Abs” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)