A házi tej fogyasztása csökkenti az asztma és allergia kialakulásának kockázatát, olvasható egy friss, európai kutatók által készített tanulmányban.
A pasztőrizálatlan házitej, vagy más, természetes módon előállított tejtermékek minden esetben védelmet biztosítanak az allergiás és asztmás megbetegedésekkel szemben a vizsgált gyermekek lakóhelyétől függetlenül.
A készítmények pozitív hatása leginkább abban az esetben érvényesült, ha a gyermek már az első életévétől kezdődően rendszeresen fogyasztott belőlük.
Azonban a teljes mértékben feldolgozatlan, vagy forralás nélküli tej fogyasztása egyéb okokból továbbra sem javasolt. A nyers tej tartalmazhat olyan mikróbákat, melyek különböző betegségeket okozhatnak. Ilyenek például a szalmonella, vagy az E.coli.
A Clinical and Experimental Allergy folyóiratban közölt vizsgálatot 14,893 gyermek segédletével végezték el. Az 5 és 13 év közötti résztvevőket Európa városaiból választották. Táplálkozási szokásaikat a szülők által kitöltött kérdőívekből ismerték meg.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A házitej fogyasztása egyértelműen csökkentette az allergia, asztma kialakulásának kockázatát, lakóhelyre való tekintet nélkül. Az eredmények igazolásához további vizsgálatokat végeznek. Kutatási szempont az is, hogy miként lehetne a terméket fogyaszthatóság szempontjából még biztonságosabbá tenni.
A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: info@allergiakozpont.hu
tel: 06 30 6319309
Forrás: www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)