Az ételek elkészítésének és tárolásának a nyári melegben különösen fontos szerepe van. Egy kis odafigyeléssel számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és családunkat egyaránt.
Az Egyesült Államokban évente megközelítőleg 76 millió személy szenved valamely étel okozta betegségtől. Többen kórházi ellátásra is szorulnak, s 5,000 esetben az elfogyasztott étel végül a beteg halálát okozza. A Food and Drug administration szervezet éppen ezért összefoglalta azokat a lépéseket, melyekkel az ilyen esetek elkerülhetők.
Az első és legfontosabb, hogy az ételek készítése előtt alaposan mossunk kezet, illetve töröljünk tisztára minden olyan felületet, - például vágódeszka, munkalap - mely a hozzávalókkal érintkezhet. Az alapos, tehát legalább 20 másodperces kézmosást minden nyers termék feldolgozása után, illetve a különböző, tehát húsok, tojás, vagy tejtermékek készítése közt végezzük el.
A különböző húsokat épp úgy tároljuk egymástól külön, mint a zöldségektől, vagy gyümölcsöktől, ezzel is megakadályozva a baktériumok elszaporodását. E célból hasznos lehet, ha külön vágódeszkát használunk a zöldségek, s egy másikat a húsok elkészítéséhez. Ne használjuk tisztítás nélkül a főtt étel tárolásához azt az edényt, melyben korábban nyers terméket készítettünk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az ételek elkészítésénél figyeljünk arra, hogy ne maradjon nyers, ehhez mindig válasszuk ki a legmegfelelőbb hőfokot. A baktériumok biztos elpuszításához az ételeket 60oC felett készítsük.
A hűtést igénylő ételeket mindig helyezzük 4oC alatti hőmérsékletű hűtőbe, illetve 0oC alatti fagyasztó szekrénybe. A fagyasztott étel kiolvasztását hűtőbe végezzük el, vagy ha gyorsan van rá szükségünk, akkor hideg víz alatt, s ezt követően azonnal használjuk fel.
A hír alapjául a „Food safety tips” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)