Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el. A fogyás mértéke azonban tovább növelhető, ha több zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyasztunk.
Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az új diéta, a Volumetrics eredményességét vizsgálták. A diéta követői szerint a jóllakottság érzése nem a bevitt kalória mennyiségétől, hanem az elfogyasztott táplálék mennyiségétől függ. A Volumetrics éppen ezért a zsír, a szénhidrátok visszaszorításával a lédús gyümölcsök, zöldségek, a levesek és sok ásványvíz fogyasztásával biztosítja a telítettség érzését.
A vizsgálat elsődleges célja volt, hogy a diéta hosszú távú eredményességét igazolja. Ennek érdekében a Penn State University orvosai 97 túlsúlyos hölgy részvételével végezték el egy éven át tartó kutatásukat. A hölgyeket két csoportba osztották. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával diétázott, míg a másik csoport tagjai ezen kívül rendszeresen fogyasztottak gyümölcsöt, zöldséget, leveseket is.
A résztvevők ezen kívül az első fél év alatt hetenként, egyszeri 30 perces alkalommal személyre szabottan konzultálhattak dietetikussal. Olyan új főzési technkákat sajátítottak el, melyek segítségével akár korábbi kedvelt ételeiket is zsírszegényebbé tehették. Számos életmód tanácsot kaptak, tippeket bevásárlásokhoz, éttermi vacsorákhoz, egészséges nassokhoz.
Lehetőségük nyílt felismerni és kezelni azokat a viselkedési problémákat, melyek hízáshoz vezethetnek. Ilyen módon képesek elkerülni az érzelmi problémák, vagy stressz oldására bevitt felesleges kalóriákat. Megtanulták értékelni elért sikereiket, támogatást adni és kapni, a sorstársak segítő szerepét értékelni.
Természetesen a fizikai aktivitás növelése sem maradhatott el. A résztvevők lépésszámlálót kaptak, s feladatuk volt 2,000 lépéssel növeli a távot, míg el nem érik a rendszeres 10,000 lépést naponta.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A második félév során a dietetikussal való találkozásuk havi rendszerességgel zajlott, csoportos, illetve egyéni formában is. Tanácsokat arra vonatkozóan azonban, hogy hogyan gazdagítsák étrendüket energia szegény táplálékokkal, csak egyik csoport tagjai kaptak.
A vizsgálat végére minden résztvevő veszített testsúlyából. Annak ellenére, hogy a Volumetrics csoport tagjai 25 százalékkal többet ettek a másik csoport tagjainál, a súlycsökkenés mértéke náluk átlagosan 8 kg volt, míg a másik csoportban csupán 6 kg.
Az eredmények minden bizonnyal annak köszönhetőek, hogy az első csoport tagjait nem feszélyezte az ételek mennyisége, s bátran fogyasztottak, azonban köszönhetően az alacsony zsírtartalomnak, mégsem híztak, sőt tovább fogytak. Állandó éhségérzet nélkül tartós fogyást értek el.
A hír alapjául az “Eat More, Lose More Weight” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)