A nyár a strand, a napozás időszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hűvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.
Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza időszakán már átesett hölgyek körében.
A vizsgálat során az ő esetükben heti egy adagnál nagyobb mennyiségű grillezett, vagy füstölt hús fogyasztása már 47 százalékkal növelte a melldaganat kockázatát. A menopauza időszakát megelőzően azonban fogyasztásuk hatására sem nőtt a betegség kialakulásának veszélye.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A kutatók mindezek alapján úgy vélik, a grillezés és füstölés által a táplálékokba kerülő karcinogének felhalmozódásához és egészségkárosító hatásuk kifejtéséhez évek szükségesek. Ennek megfelelően minél előbb változtatunk szokásainkon, annál inkább védekezünk a mellrák ellen. A grillezés, füstölés helyett a húsokat készítsük sütve, s törekedjünk napi öt adagnak megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs elfogyasztására.
A hír alapjául a „Breast Cancer BBQ Risk” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)