A napi rendszerességgel elfogyasztott kis mennyiségű étcsokoládé plusz kilók felszedése nélkül segít a magas vérnyomás megelőzésében, állítják német kutatóorvosok.
Korábbi vizsgálatokból már ismerjük a kakaó tartalmú ételek egészségvédő hatását, azonban a kutatókat továbbra is aggasztotta, hogy a csokoládé cukor, zsír- és kalóriatartalma mellett nem törpülnek-e el ezek a pozitív tulajdonságok.
A Journal of the American Medical Association folyóiratban közölt eredmények alapján megnyugodhatunk, ugyanis napi 30 kalória, vagyis megközelítőleg 6,8 g mennyiségnek megfelelő étcsokoládé elfogyasztása kifejezetten előnyös, s túlsúly megjelenésétől sem kell tartanunk.
Az étcsokoládé olyan kémiai anyagokat tartalmaz – polyphenol – melyek jótékonyan befolyásolják egészségi állapotunkat. Az egy éven át tartó vizsgálat során 44, 56 és 73 év közötti magas vérnyomásos beteg állapotát figyelték meg.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai polyphenol tartalmú, 30 kalóriának megfelelő mennyiségű étcsokoládét ettek, a többi résztvevő polyphenol-t nem tartalmazó fehér csokoládét fogyasztott, ugyanilyen mennyiségben.
18 hét elteltével az első csoport tagjai a vérnyomás felső értékének 3, míg alsó értékének 2 pontos esését tapasztalták. Testsúlyuk, koleszterin- és vércukor szintjük azonban változatlan maradt. Elsőre a különbség kicsinek tűnhet, azonban a teljes népesség viszonylatában egy ilyen arány már 5 százalékkal csökkentené a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások kockázatát.
A vizsgálat során használt étcsokoládé 50 százalékban tartalmazott kakaót. Természetesen a csokoládé fogyasztása önmagában kevés. Életmódbeli változtatásokkal – rendszeres sportolással, egészséges étkezéssel – kiegészítve azonban hatásos ellenszere a magas vérnyomás alattomos kórképének.
A hír alapjául a „Daily morsel of dark chocolate cuts blood pressure” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)