Napi kis mennyiségű vörösbor fogyasztásával segíthetjük szívünk egészségnek megőrzését. Törekvéseinket azonban a nedű hatására jelentkező allergiás reakció gátolhatja.
A bor fogyasztását követően fellépő allergiás tünetek a szőlőbe került rovarokból származó vegyi anyagok hatására jelentkeznek, állítják spanyol kutatóorvosok. A The New England Journal of Medicine folyóirat öt olyan személyről számol be, akiknél szőlőlé, vagy friss bor fogyasztásának hatására allergiás reakció lépett fel.
A páciensek egyikénél az allergiás reakció legsúlyosabb, az életet is veszélyeztető formája, anafilaxiás sokk alakult ki. Egy másik betegnél asztmás tünetek jelentkeztek, míg három páciens a szájüreg és az arc területén észlelte duzzanat, bőrpír kialakulását.
A kutatók a pácienseken elvégzett különböző allergiás tesztek alapján megállapították, hogy esetükben Hymenoptera allergia áll fenn. A Hymenoptera, vagy másnéven a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak például a méhek, darazsak. A belőlük származó vegyi anyagok bizonyos borban jelen lehetnek, így allergiás reakciót okozhatnak az arra érzékeny egyéneknél
A kutatók vizsgálataik során úgy találták, az allergiás tünetek veszélye különösen a friss szőlőlevek, vagy borok fogyasztásának hatására jelentkezik, az idősebb, régebbi készítésű termékek ritkán okoznak kellemetlen tüneteket.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Természetesen a résztvevők alacsony száma miatt sem tekinthetjük általános érvényűnek a kapott vizsgálati eredményeket. Amennyiben bor allergiára gyanakszunk, forduljunk szakemberhez, s így pontosan meghatározhatjuk mi az, ami tüneteinket valójában kiváltja.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)