A stressz hatására termelődő molekula a zsírsejteket méret és számbeli növekedésre serkenti. Ausztrál kutatók állítása szerint tehát a sok stressz elhízáshoz vezet.
A krónikus stressz és az elhízás közötti összefüggés évtizedek óta ismert a kutatók körében. A Nature Medicine folyóiratban közölt kutatási eredményekből az is kiderül, hogy mindezt a neuropeptid Y (NPY) molekula okozza.
Kutatók feltérképezték, milyen molekuláris folyamatok állnak annak hátterében, hogy fokozott stressz hatására a betegségekkel szemben is fogékonyabbá válunk. Az NPY e szerint nem csak elhízást okoz, de a stresszel összefüggő egyéb kórképek kialakulásában is szerepet játszik.
Vizsgálatuk első részében a kísérleti egereket két részre osztották. Az egyik csoport tagjait standard étrenddel, míg a másikat kifejezetten magas zsír-, és cukortartalmú ételekkel táplálták. Az elvárásoknak megfelelően a magasabb kalóriatartalmú ételket fogyasztó egerek többet híztak a kísérlet alatt. A stresszelt kísérleti állatok azonban még ennél is több plusz súlyt szedtek magukra.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az NPY kibocsátását követően bizonyos zsírsejt receptorok megkezdik a zsírsejtek növelését. A zsírsejtek számának és nagyságának növekedése túlsúlyhoz vezet. Jó hír azonban, hogy a receptorok működésének blokkolásával kutatók máris megkezdték a stressz okozta elhízás ellenszerének kifejlesztését.
Amikor ugyanis az Y2 receptorokat két héten át blokkolták, a stresszelt egereknél 40 százalékkal csökkent a hasi területen felhalmozódó zsír mennyisége. Az eredmények alapján tehát a stressz és a helytelen étrend okozta, számos komoly szövődményt – szívbetegség, diabétesz – okozó alma típusú elhízás ezután megelőzhető és visszafordítható tünet lesz.
A hír alapjául a „Stress Unlocks Fat Cells, Ups Obesity” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)