„Hosszú távon azzal tehetünk legtöbbet szemünk egészségéért, hogyha kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mert ezek tele vannak olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E-vitamin és a cink. Ezek mindegyike különösen előnyös a szemünk számára, és segítenek fenntartani a látásért felelős szervünk működését, megvédik a káros fényektől, valamint csökkenthetik az életkorral összefüggő degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát" – mondja Dr. Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Az ősz ebből a szempontból maga a kánaán. A piacok és a boltok polcai olyan zöldségektől roskadoznak, amelyek tartalmazzák a szükséges vitaminokat.
Leveles zöldek: A sötét leveles zöldek az őszi szezon nagy jolly jokerei, hiszen olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint a lutein és a zeaxantin. „A lutein és zeaxantin beépülve semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket. Ezáltal mérsékelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, ami az időskori látásvesztés egyik fő okozója" – folytatja Dr. Bíró Bettina. Mivel a szervezet természetesen nem állítja elő a számára szükséges luteint, fontos, hogy a leveles zöldeket, például a spenótot, a kelkáposztát vagy a fodros kelt építsük be az étrendünkbe. De egyre több helyen kaphatunk mángoldot és pakchoi-t is. Bátran próbáljuk ki ezeket az újdonságokat! Olívaolajon, fokhagymával párolva mindkettőt tálalhatjuk például – az A-vitaminban szintén bővelkedő – csirkemáj mellé.
Brokkoli és kelbimbó: Ezek az őszi zöldségek tele vannak C-vitaminnal, aminek megfelelő mennyiségű beviteléről nem csupán az őszi meghűlések gyakorisága miatt szükséges gondoskodnunk. A C-vitamin ugyanis jelentősen csökkentheti a szürkehályog kialakulását. A C-vitamin bevitele brokkolit és kelbimbót fogyasztva sokkal hasznosabb, mintha például, narancslevet innánk, mert ezek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cukrot. Tudjuk, hogy a kelbimbó nem feltétlenül szerepel mindenki kedvenc zöldséglistáján, havonta legalább egyszer mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe, a többi zöldféle mellé.
Sárgarépa: A sárgarépa köztudottan jót tesz a látásnak és a szem egészségének. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin megvédheti a szem felszínét, és segíthet a szemszárazság leküzdésében. Nem mellesleg az A-vitamin szerepet játszhat a szürkehályog és a makuladegeneráció okozta látásvesztés kockázatának csökkentésében is. Fogyasszuk párolva, vagy lepjük meg a családot egy finom sárgarépatortával. Ha azonban igazán jót szeretnénk magunkkal tenni, a filmnézős estéken ropogtassunk, mártogassunk chips helyett nyers sárgarépát.
Édesburgonya és sütőtök: Az őszi szezon két szupersztárja hihetetlenül gazdag béta-karotinban, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez a vitamin a rodopszin összetevője is. Ez az a fehérje a szemben, amely lehetővé teszi, hogy gyenge megvilágítás mellett is lássunk. Az A-vitamin bevitele továbbá azért is kiemelten fontos, mert hiánya a könnycsatornák és a szemek kiszáradásához vezethet, tartós szemszárazságot eredményezve.
"Mindig kiegyensúlyozottan, változatosan alakítsuk ki az étrendünket. A felsorolt zöldségek túlfogyasztása önmagában nem csodaszer, kombinált fogyasztásuk azonban hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez. Ha a felsorolt betegségek, elváltozások valamelyikét érzékeljük magunkon, esetleg diagnózisunk is van a problémáról, akkor mindenképp kövessük szemész szakorvosunk javaslatait és ne próbáljuk kizárólag diétával kezelni a már kialakult kórképet. Az említett ételek kiegyensúlyozott fogyasztása a megelőzésben bír fontos szereppel" – zárja Dr. Bíró Bettina.
Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)