A vizsgált 168 termék 95 százaléka tartalmazott ólmot, 75 százaléka kadmiumot, 73 százaléka arzént és 32 százaléka higanyt – számolt be róla a CNN. A szóban forgó ételek egyötödének ólomszintje volt a megengedettnek legalább tízszerese, annak ellenére, hogy a szakértők szerint ebből az anyagból már egy minimális mennyiség is káros az egészségre.
A vizsgálatok a rizsalapú termékeket, az édesburgonyát és a gyümölcsleveket találták a legveszélyesebbnek, bennük található ugyanis a legnagyobb mennyiség a felsorolt fémekből. „Ezekből az anyagokból már a legkisebb mennyiség is negatívan befolyásolja az agy fejlődését és a gyermek későbbi intelligenciáját. Ez a hatás minden egyes alkalommal megnövekszik, amikor a gyerek ezeket az ételeket fogyasztja” – olvasható a jelentésben.
Rizsalapú élelmiszerek
A kutatók a legkárosabbnak a rizsalapú élelmiszereket találták, mivel ezekben lelhető fel a legtöbb arzén. Már egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy azok a bangladeshi gyermekek, akik arzénnal fertőzött vizet voltak kénytelenek fogyasztani, társaiknál kimutathatóan rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken.
A rizs a termesztése során a talajból és a vízből szívja magába az arzént, ezért ebből a szempontból a barna rizs még rosszabb is, mivel nem hántolják meg, így több mérgező anyag marad benne.
A jelentés a veszélyes élelmiszerek helyett a következő alternatívákat javasolja:
Legtöbb fémet tartalmazó termékek | Egészségesebb alternatívák | Veszélyes anyag szintje | |
Rágcsálnivalók | Puffasztott rizs | Rizsmentes rágcsálnivaló | 93 százalékkal kevesebb |
Fogzási fájdalmat enyhítő ételek | Kekszek, rizsalapú kétszersültek | Fagyasztott vagy hideg zöldségek, gyümölcsök | 91 százalékkal kevesebb |
Gabonafélék | Rizspép | Másféle gabonapép, pl. zab | 84 százalékkal levesebb |
Italok | Gyümölcslevek | Víz | 68 százalékkal levesebb |
Zöldségek, gyümölcsök | Sárgarépa, édesburgonya | Ezek mellett fontos más színes zöldségek fogyasztása is | Akár 73 százalékkal kevesebb |
Kapcsolódó cikkeink:
- Új ajánlás a gyermekorvosoktól - ezeket ihatják a gyerekek
- Új táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a 6-17 éves korosztály számára
- Addig élt sült krumplin és kenyéren a brit kamasz, míg megvakult - honnantól kóros a válogatás?
- Rántott hús, virsli, ketchup: sokkoló az 1-3 éveseknek - Nem a fogakkal jön a felnőtt kor!
Kép: sergey0506 / shutterstock
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)